Het meest saaie artikel over cPanel dat je ooit zult lezen!

Het is saai om over feiten te lezen. Heck, sommige mensen die nieuw zijn in de online wereld zijn van mening dat onderwerpen over webhosting volkomen saai zijn, omdat alles waar ze over praten feiten zijn. Gelukkig voor ons als slimmere webpreneurs, leren we graag over alledaagse dingen die onze internetactiviteiten gemakkelijker maken.


>> Klik hier om het PDF-bestand te downloaden <<

Door gebruikers geïnspireerde woorden als ‘snel’, ‘gemakkelijk’ en ‘robuust’ zijn voor ons net zo opwindend als te horen dat de functies voor ‘bestandsbeheer’ gemakkelijker worden verbeterd door ‘server’-verbeteringen en’ interface’-mogelijkheden.

Het wordt echt niet veel beter dan dat. Als je net als wij bent en deze terminologie je hart op racen zet, lees dan verder terwijl we ons verdiepen in de wilde wereld van cPanel, met alleen eentonige details, humorloze feiten en een alledaagse vertoning van functies die in het algemeen precies onthullen wat u moet weten om uw eigen online aanwezigheid te beheersen.

Wat is cPanel?

wat is cpanel?Wanneer u inlogt op uw shared hosting-account, de grafische interface (GUI) dat je begroet is jouw “Controlepaneel”, een op Linux gebaseerde software die het zelfs voor de nieuwste webmasters gemakkelijk maakt om aspecten van hun hosting en website te wijzigen en aan te passen.

In de eenvoudigste bewoordingen stelt de webgebaseerde cPanel-functionaliteit u in staat gebruik te maken van de eenvoudig te navigeren aanwijzen en klikken, pictogramvriendelijke automatiseringstools om vrijwel alle delen van uw websites op uw hostingaccount te “controleren”.

Het heeft een drieledige structuur, wat simpelweg betekent dat het niet alleen de mogelijkheden heeft voor eindgebruikers van websites zoals u, maar ook dat resellers en beheerders van webhosting de faciliteiten ook kunnen beheren vanuit een standaard webbrowser.

Toegang tot uw cPanel vanuit uw browser is net zo eenvoudig als het invoeren van uwdomeinnaam.com/cpanel en het invoeren van uw inloggegevens.

Kenmerken van cPanel

cPanel-hosting is zo rijk aan functies dat het bijna eindeloze mogelijkheden biedt voor zelfs de groenste gebruiker om zijn site te beheren. Een overzicht van de meest populaire functies omvat het volgende;

 • E-mail – het configuratiescherm voor e-mail maakt meerdere zakelijke communicatieopties mogelijk, zoals het aanmaken, verwijderen, doorsturen, filter maken en blokkeren van spam om er maar een paar te noemen.
 • Bestandsbeheer – cPanel houdt uw sitegegevens op de server georganiseerd met opties voor meerdere domeinen, subdomeinen, FTP-servertoegang, schijfruimtegegevens en bestandsback-up.
 • Domeinbeheer – de enkele interface maakt controle over website-eigenschappen mogelijk, inclusief add-on- en subdomeinopties, omleidingen en geparkeerde domeinen.
 • Scriptbewerking – eenvoudige installatie van nieuwe functies zoals blogs, winkelwagentjes, online chats en forums. Met de SimpleScript “Fantastico” kunt u met één klik veel contentbeheersystemen zoals WordPress installeren.
 • Veiligheid – mogelijkheden voor toegangsbeperking, bestandsverbinding en -overdracht, opties voor IP-beperking en SSL / TLS Manager-websitebeveiliging.
 • Database administratie – MySQL en phpMyAdmin voor het bouwen van aangepaste databases.
 • Serverstatistieken – voor het beheren van de prestaties van uw server.

Voordelen van cPanel

Voor de gebruiker maakt de eenvoudige cPanel-interface het beheer van de website gemakkelijk en intuïtief zonder rigoureuze trainingsoefeningen te hoeven doen.

Wat betreft de software zelf, maken de volgende extra voordelen dit controlepaneel tot de voorkeurskeuze voor shared hosting-gebruikers;

 • Compatibiliteit – congruent met plug-ins en een breed scala aan webapplicaties.
 • Gemakkelijk draagbaar – zorgt voor een gemakkelijke overdracht van websites tussen hostingproviders.
 • Betaalbaar – veel gebruikt programma waardoor het levensvatbaar is voor hostingbedrijven en eindgebruikers.
 • Rijk aan functies – biedt een one-stop-shop voor de meeste beginnende en ervaren website-eigenaren.
 • Op kennis gebaseerd – er is veel gemakkelijk toegankelijke informatie online om meer over cPanel te leren. Opties omvatten de “Aan de slag-wizard” na inloggen op het hostingaccount, de “Help” -link onderaan de cPanel-interface en verwijzing naar de makers van de software op hun cpanel.net-startpagina.

Nadelen van cPanel

Zoals bij elk op gebruikers gebaseerd programma, software of faciliteit, moeten er op zijn minst nadelen worden overwogen wanneer rekening wordt gehouden met de volledige cPanel-ervaring. De meest zorgwekkende op dit moment zijn;

 • Onprofessioneel uiterlijk – in vergelijking met andere beschikbare interfaces, vragen sommige gebruikers een meer “gespecialiseerd” uiterlijk.
 • Grootte compatibiliteit – cPanel is voornamelijk bedoeld voor websites die klein tot middelgroot zijn. Grote sites hebben mogelijk andere hostingopties nodig.
 • Kwetsbaarheid – zoals bij elke software, kunnen cPanel-gegevens vatbaar zijn voor beveiligingsrisico’s voordat geplande updates worden uitgevoerd.

Vanwege zijn verdiensten is de cPanel-software vandaag de dag het populairste, functierijke configuratiescherm voor gedeelde hosting op het web.

Hoe fascinerend dit ook is, we begrijpen dat de meeste mensen liever de ingrediënten op hun ontbijtgranenbox lezen dan meer te weten te komen over het bedrijf dat hun websites online houdt. Gelukkig hoef je niet op de hoogte te blijven van elk vervelend detail en feit.

Als u echter ten minste de basis van uw cPanel-hosting begrijpt, kunt u er zeker van zijn dat u, terwijl u zich verveelt, goed op de hoogte blijft van de opties die voor u beschikbaar zijn om uw website levend, up-and-running en online te houden..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map