Je li “Neograničeno” web hosting zaista neograničeno?

Riječ ‘neograničeno’ je sjajna. U svom sirovom obliku sugerira da kad god mi netko ponudi neograničene količine onoga što želim, tada ću krenuti u prilično slatku vožnju.


>> Kliknite ovdje za preuzimanje PDF datoteke <<

je neograničen hosting stvarno neograničenIli sam tako mislila odjednom. Skupa od neograničenih jela za posluživanje, vučena pred šefom zbog zloupotrebe neograničenih propisa o bolovanju i zabranjena na klupi zbog neograničenog broja razmjena na nogometnom igralištu neograničen broj puta, osjećala sam se sve više i više kao kad bih se bavila nečim što postupa neograničene ponude, uvijek sam uspio završiti. Zatim sam kasnije, kad sam zakoračio u internetski svijet kreiranja web stranica, primijetio da mnoge hosting tvrtke nude “neograničeno” ovo, ono i nešto drugo. Moja prethodna iskustva su odmah podigla neke crvene zastave s ovim… dobro, možda ne odmah, i dalje sam se uzbuđivala! Srećom, danas sam mnogo pametniji u korištenju te riječi, a posebno o onome što neke tvrtke koje pružaju hosting mogu “zaista” pružiti nakon što vas uvuku u svoja neograničena rješenja.

Ako ste poprilično novi u konceptu hostinga web stranica, a ipak znate da vam je potrebno imati hosting da biste web mjesto uživo imali na mreži, onda ste još uvijek u fazi pokušaja odlučivanja koja hosting kompanija ima najbolji plan za tebe. Na putovanjima hostingom postoji velika vjerojatnost da ćete naići na web stranice koje nude neograničenu propusnost i neograničen prostor na disku. Dakle, ovdje smo na istoj stranici, brzo sažmemo što su ta dva objekta, što će nam pomoći da kao krajnji korisnik ostvarimo bolju perspektivu u pogledu onoga što hosting tvrtke pokušavaju prodati. Širina pojasa je količina podataka koja se može prenijeti s vaše web stranice na preglednik pretraživača koji posjećuju vašu web lokaciju. Što više grafike i videozapisa na vašoj web lokaciji, to je veća propusnost vaše web stranice potrebna za pravilno funkcioniranje. Prostor na disku s druge strane je prostor koji ste izdvojili za pohranu svoje web lokacije na poslužitelju hosting kompanije.

U ovom trenutku možda razmišljate “pa što” za širinu pojasa i prostora na disku, jer “domaćin s najviše” je ionako neograničeni kapacitet za te uređaje. Dobra poanta! Međutim, razmislite o ovome. Ako se vaša web lokacija nalazi na zajedničkom poslužitelju s tisućama drugih web lokacija, u određenom trenutku treba utjecati na kapacitet tog poslužitelja da nastavi dodavati sve više propusne širine i prostora na disku. Poslužitelj je fizička jedinica, njegova veličina ne može biti konačna. Negdje mora postojati tvrda granica resursa. To se ne odnosi samo na ograničenje poslužitelja za pohranu. Kad vidite i neograničenu ponudu na domenama, poddomenama, računima e-pošte i bilo čemu drugom što hosting tvrtka baci u paket za privlačenje, davatelju usluga će biti troškovi koji će se morati spotaknuti do svojih kupaca negdje duž linije.

Kako se onda mogu ugostiti tvrtke legalno reklamirati da će vam dati “neograničeno” bilo šta? Pa mogu, jer kad ste se prijavili s njima, rekli ste im da mogu (možda slijepo) pristati na njihove uvjete usluge bez provjere da vide što značenje stoji iza uvjeta vašeg hostinga. Fini ispis negdje će naznačiti da je upućivanje na ponudu „neograničeno“ zaista ponuda koja neće staviti gornju granicu na aktivnost vaše web lokacije. To jest, osim ako vaša web lokacija postane toliko velika od vaših dodataka ili toliko popularna da ne opterećuje resurse poslužitelja. Ako se to dogodi, vašu web lokaciju možete preuzeti izvan mreže. Jeste li ikad tražili web mjesto samo da na njegovom mjestu pronađete bijelu stranicu s podebljanim crnim tiskom na kojoj viče “Prekoračena granica propusnosti”?

Sada, u ovom trenutku, možda ćete razmišljati kako to zvuči potpuno nepravedno prema vlasnicima web stranica koji izgledaju kao da su na milost ovih velikih nasilnika koji ugovaraju konglomerate. To se rijetko događa. Pod uvjetom da dobro razumijete što namjeravate napraviti od vaše web stranice i koliko uvelike očekujete da će ona postati, velike su šanse da nikada nećete morati razmišljati o bilo kakvim potencijalnim problemima kod svog davatelja usluga hostinga. U stvarnosti, vaš se račun najvjerojatnije neće ni približiti iskorištavanju dodijeljene propusnosti. Ni račun drugih korisnika s kojima dijelite poslužitelj. To znači da se propusnost i ostale kvote primijenjene na račune na poslužitelju mogu zadržati na prihvatljivom iznosu za vrlo fer i privlačnu cijenu. U većini se slučajeva pokazalo da su obje strane win-win.

Neograničeni planovi hostinga pružaju vrlo dobru opciju u pogledu troškova i usluge, pod uvjetom da vam je ugodno da na svoje web mjesto nećete dodavati viškove da biste preko vrha dosegli ograničenja upotrebe. Ako niste sigurni, pretražite internetske alate za alate za usporedbu koji vam omogućuju da unesete detalje o očekivanoj upotrebi i pronađete domaćina koji može najbolje odgovarati vašim potrebama. Pročitajte i TOS domaćina prije prijave, a ako imate bilo kakvih nedoumica, obratite se svojim potencijalnim davateljima usluga da biste dobili potvrdu o bilo kakvim nedoumicama u vezi s vašim ‘neograničenim’ pogodnostima koje im nude.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map