Kesalahan Pemilik Perniagaan Membuat Ketika Memilih Web Host

Web hosting adalah perkhidmatan berharga yang digunakan ribuan perniagaan di seluruh dunia sebagai kelebihan strategik untuk menjalankan perniagaan.


Antara kelebihan yang disediakan oleh web hosting:

 • Pengurangan Kos dalam Membangun infrastruktur IT – vendor menyediakan perkakasan dan sistem operasi, dan mungkin juga menyediakan perkhidmatan dan sokongan aplikasi
 • Ketersediaan – perkhidmatan web hosting menjanjikan waktu operasi sistem pada atau hampir 100%, dengan ketersediaan 24/7/365
 • Simpanan Personel – menghilangkan atau mengurangkan kakitangan teknikal dalaman yang diperlukan. Menjimatkan perbelanjaan pengambilan dan pengekalan, serta kos berterusan seperti faedah dan latihan teknikal
 • Keselamatan – perkhidmatan hosting menyediakan fungsi seperti penyaringan spam, pengesanan virus, perlindungan dari serangan penolakan perkhidmatan, firewall, dan pencerobohan rangkaian

Dengan semua web hosting yang dilakukan, ada langkah berjaga-jaga tertentu yang harus diambil ketika membuat keputusan penting untuk mempercayakan fungsi penting perniagaan ke perkhidmatan hosting web.

Ada sejumlah kesalahan yang dilakukan pemilik perniagaan ketika memilih perkhidmatan hosting web. Untuk melakukannya dengan betul, teruskan membaca!

Bermula dengan Web Hosting

Lelaki berlari dengan latar belakang PC

Membuat keputusan untuk memasukkan web hosting sebagai sebahagian daripada anda operasi perniagaan adalah proses yang agak mudah, seperti yang ditunjukkan oleh kelebihan di atas. Ia boleh dijangkakan dengan kos yang cukup mudah, dengan pulangan pelaburan yang hampir serta-merta, tanpa kos pendahuluan.

Walaupun demikian, untuk terus maju dengan memilih host web memerlukan ketekunan dan perhatian yang sewajarnya kepada poin-poin penting, untuk mendapatkan semua manfaat perkhidmatan sambil menghindari kemungkinan perangkap.

Oleh kerana perkhidmatan hosting web sudah wujud selama beberapa dekad, anda tidak perlu belajar dari kesilapan anda sendiri. Terdapat banyak orang lain yang pernah mengikuti anda, dan anda boleh belajar dari kesilapan mereka.

Mengelakkan Kesalahan yang Biasa dilakukan oleh Pemilik Perniagaan Ketika Memilih Perkhidmatan Web Hosting

Memasukkan web hosting ke dalam strategi perniagaan anda memerlukan sedikit pemahaman tentang bagaimana teknologi beroperasi, untuk mengelakkan keputusan yang akan memberi kesan negatif terhadap perniagaan, pelanggan, atau pekerja anda di masa hadapan.

Jangan Letakkan Semua Telur Anda dalam Satu Bakul

Itu pepatah lama, tetapi ia berlaku untuk perkhidmatan hosting web. Sekiranya anda akan memindahkan aplikasi ke perkhidmatan web, jangan laksanakan semua fungsi ke satu pelayan.

Sebagai contoh, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menjalankan perkhidmatan e-mel pada pelayan lain dari fungsi eCommerce, ERP, atau help desk. Ini mencegah kehilangan semua fungsi jika pelayan individu mengalami gangguan, tanpa mengira jangka masa.

Ketahui Apa Yang Anda Perlu

3 Pembesar suara dengan latar belakang kelabu

Anda boleh membincangkan perkara ini dengan perkhidmatan host web yang anda cadangkan, untuk input mereka. Terdapat pelbagai tahap perkhidmatan yang ditawarkan oleh kebanyakan penyedia:

 • Perkhidmatan Berkongsi – pelbagai pelanggan berkongsi sumber di pelayan
 • Pelayan Peribadi Maya – perkhidmatan anda disediakan secara berasingan, tetapi dalam persekitaran pelayan maya yang berkongsi sumber seperti penyimpanan cakera
 • Pelayan Dedicated – pelayan anda adalah pelayan fizikal yang hanya diberikan kepada perniagaan anda, dan tidak dapat dipengaruhi oleh gangguan atau masalah prestasi pada pelayan lain

Terdapat kelebihan untuk setiap tahap perkhidmatan, dan perbezaan kos yang berkaitan juga. Anda perlu menentukan tahap perkhidmatan mana yang sesuai untuk anda, dan bagaimana host web memberikan peningkatan dari satu peringkat ke tahap yang lain, sebelum mendaftar.

Terma dan Syarat Membaca

Mengejutkan berapa banyak perniagaan yang tidak membaca atau memahami perincian kontrak hosting web semasa menandatangani.

Pastikan masalah yang penting bagi anda ada dalam bentuk tulisan, seperti perjanjian tahap perkhidmatan (SLA) untuk prestasi dan ketersediaan, dasar pembatalan, hukuman kerana tidak memenuhi ketersediaan, dan respons yang dapat diterima terhadap sokongan, dan apa-apa ciri tambahan yang dipersetujui semasa perbincangan perkhidmatan seperti perisian untuk diberikan oleh perkhidmatan.

Membaca cetakan halus merangkumi istilah pemahaman seperti “percuma” atau “tidak terhad.” Penyimpanan cakera tanpa had mungkin mempunyai definisi dalam bentuk cetak yang baik dengan penafian seperti “hingga” had tertentu, setelah itu dikenakan biaya tambahan.

Fahami Siapa Penyedia Anda

Banyak perkhidmatan hosting web sebenarnya adalah penyedia pihak ketiga, menjual semula perkhidmatan yang sebenarnya dijalankan dan disediakan oleh syarikat lain.

Ini mungkin bukan masalah besar pada mulanya, tetapi jika penjual semula keluar dari perniagaan atau gagal memenuhi jangkaan anda atau kontrak SLA, anda mungkin dibiarkan berurusan dengan syarikat lain yang tidak diwajibkan secara sah untuk mematuhi terma dan syarat anda.

Ini dapat membuat anda mempunyai perkhidmatan hosting web yang tidak standard atau bahkan gagal beroperasi, sehingga anda mencari pilihan baru.

Berkongsi dengan Permulaan

Terdapat terlalu banyak hos web berprestasi tinggi yang telah lama wujud dengan perkhidmatan teladan selama bertahun-tahun, untuk mempertaruhkan perniagaan anda dengan pendatang baru di industri ini.

Seperti banyak perniagaan baru, tuan rumah web baru mungkin berjalan dengan harga jualan yang besar dan kos awal yang rendah, kemudian gagal kerana salah urus atau penjualan yang buruk dalam jangka waktu yang singkat.

Pilih vendor dengan sejarah panjang pelanggan yang berpuas hati, dan sertakan ulasan pelanggan dalam usaha wajar anda. Pastikan untuk mengesahkan kepuasan pelanggan dengan perkhidmatan dan sokongan.

Kesalahan Pemilik Perniagaan Membuat Ketika Memilih Web Host – Dalam Penutupan

Kotak berwarna hitam

Ingat bahawa untuk pelawat laman web, laman web anda adalah wajah syarikat anda. Apa-apa waktu henti atau prestasi perlahan akan menggambarkan perasaan negatif terhadap perniagaan atau perkhidmatan anda.

Dengan penyelidikan dan penilaian perkhidmatan hosting web yang sesuai, penyedia pilihan anda akan menjadi rakan perniagaan yang dihargai dan merupakan lanjutan dari anda Infrastruktur IT.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map