7 beste open source cloudplatforms voor de onderneming

Bouw je eigen cloud en bespaar miljoenen!


Er zijn zoveel dingen om voor te zorgen, zoals serverruimte, ontwikkelomgevingen, beveiliging, softwarestacks, software-updates, hardware-onderhoud, dat de totale onderhoudskosten van het platform overweldigend zijn. Bedrijven die applicaties ontwikkelen en implementeren, moeten veel van hun middelen toewijzen om het platform draaiend te houden – bronnen die anders zouden kunnen worden gebruikt voor softwareontwikkelingsdoeleinden.

Daarom ontstond de behoefte aan cloudplatformoplossingen. Deze oplossingen maken gebruik van een cloud computing-model om alles te bieden wat de ontwikkelaars nodig hebben om hun werk te doen, van gehoste ontwikkelomgevingen en database-tools tot volledige applicatiebeheercapaciteiten. Ontwikkelaars die binnen een cloudplatform werken, hebben toegang tot alle bronnen die ze nodig hebben om softwaretoepassingen te bouwen, implementeren en starten. Voor bedrijven zou het cloudplatform een ​​schaalbare basis kunnen bieden voor nieuwe applicaties die op korte termijn moeten worden opgeleverd. Met een pay-as-you-grow-model is het niet nodig om op lange termijn te investeren in lokale platforms.

Waarom open source?

Nu we de voordelen van cloud versus traditionele, on-premises platforms hebben genoemd, is de volgende vraag die moet worden gesteld waarom een ​​open source cloudplatform een ​​betere optie is dan een eigen cloudplatform. Het meest voor de hand liggende antwoord zijn de kosten: de licenties van eigen oplossingen brengen altijd hogere prijskaartjes met zich mee. Een ander belangrijk voordeel is de flexibiliteit en vrijheid om te kiezen uit een grote verscheidenheid aan frameworks, clouds en services.

Eigen platforms, aan de andere kant, kunnen u binden aan de tools en services die zij bezitten. In ruil daarvoor bieden ze bepaalde voordelen, zoals commitment aan SLA’s (service level agreements) en het ontlasten van hindernissen zoals testen en integratie, maar die voordelen wegen nauwelijks op tegen de voordelen van openheid.

Hieronder vindt u een selectie van de open-source cloudplatforms voor de onderneming die de huidige markt beheersen.

Cloud Foundry

Oorspronkelijk ontwikkeld door VMware (nu eigendom van Pivotal Software), Cloud Foundry onderscheidt zich doordat het beschikbaar is als een open-source, stand-alone softwareapplicatie, waardoor het onafhankelijk is van cloudproviders. Het kan worden ingezet op VMware vSphere of andere cloudinfrastructuren, zoals HP Helion, Azure of AWS. Of u kunt er zelfs voor kiezen om het zelf op uw OpenStack-server te hosten.

Door het gebruik van buildpacks faciliteert Cloud Foundry runtime en framework-ondersteuning. Telkens wanneer u een app pusht, kiest de Cloud Foundry Application Runtime het meest handige buildpack ervoor. Vervolgens zorgt het buildpack voor het compileren van de app en het voorbereiden voor de lancering.

Cloud Foundry is ontworpen om snelle applicatie-ontwikkeling en implementatie te bieden via een zeer schaalbare architectuur en DevOps-vriendelijke workflows. De taalondersteuning omvat Python, Ruby, PHP, Java en Go, tussen vele andere. Om echter adequaat in Cloud Foundry te passen, wordt aanbevolen dat uw project de Twaalf Factor-toepassingsstandaard volgt: een methodologie die speciaal is ontworpen voor het ontwikkelen van optimale software-as-a-service (SaaS) apps.

Udemy een mooie cursus gekregen over ontwikkelen voor de cloud met Cloud Foundry.

WSO2

Als je intensief aan SOA werkt, heb je vast te maken met veel interne en externe API’s. Dat is het scenario waar WSO2 schittert dankzij zijn API Manager, die de volledige API-levenscyclus aankan. WSO2 voldoet aan de meeste vereisten die uw klanten zouden kunnen stellen, inclusief versiebeheer, API-documentatie en SSL-offloading.

WSO2 maakt gebruik van een winkelconcept waarin ontwikkelaars API’s kunnen vinden, proberen en beoordelen. De implementatie is eenvoudig en ongecompliceerd en biedt veel opties om de stroom van de API te regelen. Het biedt ook een functie voor automatisch herstel, voor het geval er een eindpuntschorsing optreedt. Al deze kwaliteiten zijn bedoeld om de time-to-market te verkorten, het kostenbeheer te vereenvoudigen en, in het algemeen, de wendbaarheid van bedrijfsprocessen te verbeteren.

Een groot pluspunt van WSO2 API Manager is de eenvoudige integratie met WSO2 Identity Server, een API-gestuurde IAM-oplossing (Identity and access manager). Deze integratie biedt een vriendelijk platform voor authenticatie in cloudomgevingen.

Cloudify

Cloudify is een orkestratiekader dat is ontworpen om toepassingen en services te modelleren en hun levenscycli te automatiseren. Dit omvat de mogelijkheid om te implementeren in elke cloudomgeving of datacenter en continu onderhoud uit te voeren. Het biedt ook tools om alle aspecten van de geïmplementeerde applicaties te bewaken, foutcondities te detecteren en deze handmatig of automatisch op te lossen.

Een van de meest opvallende kenmerken van Cloudify is TOSCA-gebaseerde blauwdrukmodellering. Met deze innovatie kunnen ontwikkelaars YAML gebruiken om blauwdrukken te maken van de topologieën van de applicatie. YAML is een door mensen leesbare data-serialisatietaal, gebruikt voor het schrijven van definities op basis van de TOSCA-specificatie, die ontwikkelaars een gestandaardiseerde manier biedt om interconnecties tussen applicaties, systemen en cloudinfrastructuurcomponenten te beschrijven.

Cloudify cloud-orkestratie biedt een solide basis voor IT-beheer en beveiliging, waardoor gebruikers toegangsbeperkingen kunnen toepassen met verschillende rollen en machtigingsniveaus. Om te communiceren met externe services, zoals Kubernetes-containers, cloudservices (AWS, Azure, vSphere, OpenStack) en tools voor configuratiebeheer (Puppet, Ansible, Chef), gebruikt Cloudify de set officiële plug-ins, terwijl veel andere services worden ondersteund door generieke bestaande plug-ins.

OpenShift

OpenShift is een op Kubernetes gebaseerd platform, met een flexibel en zeer snel installatieprogramma en uitgebreide API-ondersteuning, waarmee ontwikkelaars het platform naar eigen behoefte kunnen uitbreiden. Het is gebouwd met het oog op beveiliging, wat wordt geïllustreerd door een voorbeeld: van containers wordt verwacht dat ze als niet-rootgebruikers werken, en wanneer dat niet het geval is, vereist OpenShift een expliciete overschrijving om de container uit te voeren.

Het gebruik van Kubernetes vereist een aanzienlijk aantal servers en er is een zekere leercurve voor nodig om het onder de knie te krijgen. Daarom is dit platform niet erg geschikt voor kleine implementaties, tenzij ze in de nabije toekomst een grotere implementatie zouden kunnen worden.

OpenShift-gebruikers benadrukken de snelle installatie- en configuratieprocedures en het is eenvoudig om modules en tandwielen te onderhouden. Een ander pluspunt is het feit dat het een eigen Git-repo heeft. Wat ze niet zo leuk vinden, is de moeilijkheid om logboeken te lezen en te interpreteren. Met name wanneer er een fout is tijdens het uploaden van een project, is het moeilijk te begrijpen waar het probleem is.

OpenShift leren is makkelijk.

Tsuru

Rede Globo, het op één na grootste commerciële tv-netwerk ter wereld, werd gelanceerd Tsuru als een op Docker gebaseerd PaaS-product (platform as a service) dat in staat is om applicaties in een productieomgeving te orkestreren en uit te voeren. Het is een open source multi-provisioner platform dat sites ondersteunt met miljoenen gebruikers, ontwikkeld door Globo.com.

Tsuru-gebruikers bevestigen dat het de time-to-market aanzienlijk verbetert zonder de eenvoud, hoge beschikbaarheid, beveiliging of stabiliteit op te geven. Het kan worden uitgevoerd in verschillende cloudinfrastructuren, of ze nu openbaar of privé zijn, zolang ze worden ondersteund door een Docker-machine. Het ondersteunt ook bijna elke beschikbare programmeertaal, wat de ontwikkelaars de vrijheid geeft om te kiezen op basis van hun voorkeuren.

Met Tsuru kunt u gebruik maken van diverse datastores, waaronder SQL- of NoSQL-databases, of in-memory alternatieven, zoals Memcached of Redis. U selecteert gewoon degene van uw voorkeur en sluit deze aan op uw app. Om de app te beheren, kun je kiezen tussen het gebruik van de opdrachtregel of een webinterface en later implementeren via Git. De Tsuru-infrastructuur zorgt voor alle details.

Stackato

Stackato is een polyglot PaaS-product op basis van Cloud Foundry en Docker dat bovenop uw cloudinfrastructuur draait en dient als een lanceerplatform voor uw applicaties. Stackato-gebruikers zeggen dat het een wendbaar en robuust applicatieplatform biedt dat helpt om de productiviteit van zowel cloudbeheerders als ontwikkelaars te verbeteren. Het is zeer geschikt voor enterprise cloud-implementaties en combineert de flexibiliteit van directe toegang tot de VM in de cloudinfrastructuur met de geautomatiseerde configuratie die wordt geleverd door een volledig uitgeruste PaaS. De ondersteunde cloudinfrastructuren zijn onder andere HP Cloud Services, Citrix XenServer, AWS, OpenStack, VMware.

In Stackato heeft elke applicatie zijn eigen Linux-container (LXC), wat een efficiënt en veilig delen van bronnen garandeert. Het dienstenaanbod bestaat uit: Helion Control Plane, dat Stackato gebruikt om te communiceren met de onderliggende cloud en om de levenscycli van diensten te beheren; Helion Service Manager, een opslagplaats van invoegtoepassingen die beschikbaar zijn voor applicaties; Helion Cloud Foundry, een elastische runtime die is ontworpen om app-hosting en -ontwikkeling te vereenvoudigen; Helion Code Engine, een continue bezorgservice geïntegreerd met Git-opslagplaatsen, zowel privé als openbaar en Helion Stackato Console, een webinterface om alle Helion Cloud-functies te beheren.

Alibaba

Hoewel het nauwelijks wordt genoemd als we het hebben over open-source cloudplatforms en PaaS, de Alibaba Cloud Het computerbedrijf is in een snel tempo gegroeid, heeft al 50% van de Chinese markt voor openbare cloud veroverd en heeft gewetensvol geleerd hoe het markten buiten China kan bedienen. Ze beginnen bijvoorbeeld ondersteuning te bieden voor facturering in Amerikaanse dollars in 168 landen en ontwerpen diensten die speciaal zijn afgestemd op overzeese markten.

De cloudplatformservices in het aanbod van Alibaba omvatten veel gratis functies, waaronder containerdiensten voor Docker en Kubernetes, Container Registry, Auto Scaling en DataWorks, een veilige omgeving voor offline gegevensontwikkeling. De services zijn goed gedocumenteerd en gaan vergezeld van alles wat u nodig heeft om uw apps meteen naar de cloud te migreren, zoals veel instructievideo’s. Na een paar eenvoudige stappen en zonder een dollar te investeren, nodigt Alibaba je uit om in een mum van tijd te beginnen met bouwen.

Tenslotte…

Gelukkig voor alle ontwikkelaars regeert openheid de cloudwereld. Een paar jaar geleden dreigde de concurrentie om containertechnologieën (Docker, Kubernetes, Mesos, Nomad, ECS, om er maar een paar te noemen) de markt in waterdichte compartimenten te verdelen, wat aanzienlijke risico’s met zich meebracht wanneer je een platform moest kiezen. Maar hoewel er tegenwoordig meer platforms zijn om uit te kiezen, zitten de verschillen tussen de huidige open source-keuzes alleen in de details: verschillende kostenregelingen, verschillende beheertools, verschillende benaderingen van beveiliging. Met andere woorden, als u vandaag een open-source cloudplatform kiest en u bent niet tevreden, kunt u morgen naar een ander gaan, en de kosten zullen u niet doden.

Met de informatie die we u hier hebben gegeven, kunt u hopelijk het platform kiezen dat beter bij uw behoeften past en kunt u hoofdpijn zoals servercapaciteit, middleware, frameworks, virtuele machines, gegevensopslag enzovoort vergeten. Als je jezelf eenmaal van dat alles hebt bevrijd, kun je al je middelen en al je aandacht richten op het enige dat echt belangrijk voor je is: bezorg je kick-ass-applicatie zo snel mogelijk aan je gebruikers en houd ze tevreden tijdens het gebruik.

TAGS:

  • Open source

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map