Cara Meningkatkan Keselamatan Laman Web WordPress Anda Tanpa Memasang Lagi Plugin

Sama ada anda menjalankan laman web anda sebagai projek sampingan yang menyeronokkan, sebagai entiti komersil, atau di mana-mana di antaranya, menjadikannya selamat harus menjadi salah satu keutamaan anda.


Walaupun terdapat banyak plugin di luar sana yang direka untuk meningkatkan keselamatan laman web WordPress anda, jika anda seperti saya, maka laman web anda mungkin sudah berlegar di bawah jumlah perpustakaan tambahan dan peluasan yang semakin meningkat.

Cara Meningkatkan Keselamatan Laman Web Anda Tanpa Plugin WP

Oleh itu, jika anda ingin mengukuhkan keselamatan laman web WordPress anda tanpa memasang plugin WordPress tambahan, maka artikel ini dengan memberi anda beberapa petua yang boleh ditindaklanjuti yang dapat membantu anda melakukannya.

Pastikan Pemalam & Tema Terkini

Kemas kini WordPress

Mari mulakan dengan nasihat yang paling asas, tetapi mungkin yang paling penting: menjaga perisian WordPress, serta tema dan pemalam yang dipasang.

Setiap plugin dan tema yang dipasang di laman web WordPress anda adalah jalan berpotensi ke hujung belakang blog anda dan kod dan pangkalan data yang mendasarinya, bagi mereka yang mempunyai niat jahat. Itu bukan untuk mengatakan bahawa semua plugin dan tema menimbulkan risiko keselamatan, cuma kadang-kadang kelemahan muncul. Apabila mereka melakukannya, pembangun berusaha untuk menyelesaikan masalah ini dengan melepaskan kemas kini kod mereka.

Oleh itu dengan memastikan semua komponen laman web anda dikemas kini, anda boleh melakukannya dengan banyak mengurangkan risiko laman web anda digodam melalui kerentanan dalam plugin atau tema yang anda gunakan, atau bahkan melalui perisian WordPress itu sendiri.

Dengan kerap masuk ke kawasan pentadbir laman web WordPress anda, anda boleh terus mengikuti kemas kini yang tersedia. Terima kasih kepada ikon berguna yang dipaparkan di papan pemuka, anda dapat melihat dengan cepat apakah ada kemas kini yang tersedia untuk anda. WordPress kini juga merangkumi keupayaan untuk mengemas kini secara automatik, dan membiarkan ciri ini dihidupkan adalah idea yang baik untuk kebanyakan pengguna.

Kukuhkan Gabungan Nama Pengguna dan Kata Laluan Anda

Cara lain penggodam untuk mendapatkan akses ke laman web anda adalah dengan meneka kombinasi nama pengguna dan kata laluan anda. Sama ada mereka melakukannya secara manual atau menggunakan perisian untuk memasukkan seberapa banyak kombinasi, anda boleh meningkatkan keselamatan laman web WordPress anda dengan memastikan nama pengguna dan kata laluan yang anda pilih tidak mudah diteka.

Akaun Pengguna Pentadbir

Tempat pertama untuk memulakan adalah menukar nama pengguna akaun pentadbir untuk laman web anda. Banyak laman web WordPress hanya menggunakan ‘admin’ sebagai nama pengguna untuk akaun hebat ini yang mengawal semua aspek laman web anda. Sekiranya laman web anda menggunakan nama pengguna ini, maka anda akan memberi permulaan kepada penggodam untuk memecahkan kombo ini.

Padamkan Akaun Pengguna Pentadbir

Oleh itu, menukar nama pengguna untuk akaun ini adalah idea yang bagus. Malangnya anda tidak boleh menukar nama akaun melalui skrin profil pengguna. Oleh itu, daripada membuat perubahan ini melalui pangkalan data WordPress, pendekatan paling mudah adalah dengan membuat akaun pentadbir baru dengan nama pengguna yang lebih kabur, dan kemudian log masuk ke papan pemuka WordPress anda dengan akaun tersebut, sebelum menghapus akaun pengguna pentadbir yang asal.

Padamkan Kandungan Pengguna

Tidak perlu risau jika ada kandungan hilang semasa menghapus akaun pengguna. Cukup serahkan semula kepada pengguna baru setelah menekan butang hapus.

Menggunakan kata laluan selamat adalah langkah seterusnya dalam proses ini. Menggunakan seberapa banyak jenis watak yang berbeza, seperti nombor, huruf, dan watak khas, adalah kuncinya di sini. Dengan menggunakan a alat penjana kata laluan yang kuat, anda boleh menghasilkan beberapa kombinasi yang cukup maju yang sukar untuk disekat oleh sesiapa sahaja. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa kata laluan selamat seperti itu sukar diingat; untuk mengatasi ini, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan pengurus kata laluan seperti LastPass atau 1 Kata Laluan.

Satu lagi amalan baik adalah untuk kerap menyemak dan membuang sebarang akaun pengguna yang tidak aktif di laman web anda.

Kerahsiaan Nama Pengguna Anda

Langkah lain yang boleh anda lakukan ialah sembunyikan nama pengguna anda dari pelawat anda. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah menukar medan ‘Paparkan nama secara terbuka sebagai’ pada profil pengguna anda kepada yang lain daripada nama pengguna log masuk anda.

Nama Pengguna Awam

Kini pembaca anda akan melihat nama ini, bukan nama pengguna anda yang sebenar di samping setiap catatan yang anda tulis di blog anda.

Tukar URL Halaman Log Masuk WordPress

Salah satu sebab utama penggodam memilih laman web WordPress adalah populariti perisian ini. Oleh kerana peretasan kekerasan boleh menjadi permainan angka, semakin banyak laman web yang dapat anda serang, semakin besar peluang anda untuk berjaya.

Secara lalai, halaman log masuk untuk semua laman web WordPress boleh didapati di URL atau alamat yang sama (http://domainanda.com/wp-login.php). Walau bagaimanapun, oleh menukar URL halaman log masuk anda boleh meletakkan satu rintangan tambahan di hadapan sebarang ancaman terhadap keselamatan laman web anda. Walaupun pendekatan ini biasanya tidak akan mengatasi serangan berterusan di laman web anda, mungkin cukup untuk menyingkirkan setiap pengunjung yang mengendus laman web anda.

Semasa menggunakan pemalam boleh menjadikan proses menukar URL halaman log masuk WordPress anda agak mudah dan mudah, melakukannya secara manual tidak boleh melebihi kebanyakan pengguna. Catatan ini di forum sokongan WordPress memberikan beberapa nasihat mengenai mengaburkan halaman log masuk WordPress tanpa pemalam.

Memilih Host Web Berfokus Keselamatan

Memilih hos web untuk laman web WordPress anda yang mempunyai komitmen kuat terhadap keselamatan laman web dapat mengambil sebahagian besar tanggungjawab dari tangan anda, ketika menjaga agar laman web anda dilindungi.

Bukan sahaja host web yang baik dapat menjaga agar perisian WordPress sentiasa dikemas kini, menjauhkan peretas dan ancaman keselamatan yang lain, tetapi mereka juga dapat menyokong anda dalam memulihkan laman web anda sekiranya ada yang tidak kena.

Walaupun tidak ada satu jawapan untuk persoalan yang merupakan hos web WordPress terbaik, dengan melihat arkib ulasan kami, anda dapat mencari hos laman web WordPress terbaik untuk keperluan anda.

Kesimpulannya

Mudah-mudahan anda sekarang mempunyai beberapa nasihat yang boleh diambil untuk anda praktikkan hari ini untuk mengeratkan keselamatan laman web WordPress anda.

Perisian WordPress sememangnya tidak selamat, tetapi popularitasnya telah menjadikannya sasaran menarik bagi penggodam. Walau bagaimanapun, dengan mengikuti langkah-langkah ini dan menjadi lebih proaktif mengenai keselamatan laman web anda, anda boleh terus berada di depan penggodam dan berusaha mendapatkan akses ke laman web anda lebih banyak masalah daripada yang berharga.

Sekiranya anda mempunyai petua, nasihat, atau pertanyaan tentang meningkatkan keselamatan laman web WordPress tanpa bergantung pada pemalam, sila kongsikannya di bawah dalam komen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map