5 stappen voor het schrijven van een winnend ontwerpportfolio

Voor zowel grafische als webdesigners is een geweldige portfolio het belangrijkste instrument om klanten aan te trekken of een droombaan te vinden.


Het is de beste en meest waardevolle tool om je vaardigheden te promoten en je professionele kansen uit te breiden. Maar om een ​​ontwerpportfolio aan u te laten werken, is het een must om het goed te maken en te organiseren.

Een winnend portfolio toont niet alleen uw meest aansprekende werken als ontwerper, maar communiceert ook uw persoonlijkheid aan uw doelgroep. Het moet de aandacht van een kijker trekken, indruk op ze maken en hen verrassen, waardoor emoties worden opgeroepen en ze je herinneren. Uw ontwerpportfolio kan een klant of een toekomstige werkgever vertellen hoe u ontwerpideeën genereert en het hele creatieve proces organiseert.

Met zoveel tips over het maken van online ontwerpportfolio’s, kunt u gemakkelijk verdwalen in de informatie en het is een uitdaging om de kernprincipes te selecteren die bij uw situatie passen. In dit artikel vindt u de standaardstappen voor het schrijven van een winnend ontwerpportfolio dat voor alle ontwerpers werkt, ongeacht hun specialisatie.

Klaar?

# 1. Bepaal een kerndoel en indeling van uw ontwerpportfolio

Als ontwerper wilt u misschien meedoen aan coole ideeën over hoe uw portfolio eruit moet zien, welke kleuren u moet kiezen of welke nieuwste designtrends u moet gebruiken om uw beste werken te vertegenwoordigen.

Hou op! Bewaar ze voor later.

Eerst en vooral moet u het kerndoel van uw ontwerpportfolio specificeren. Wat wil je ervan?

 • Wilt u dat de wereld uw werkvoorbeelden ziet, zodat u uw online aanwezigheid kunt laten groeien en een publiek kunt opbouwen?
 • Ben je een beginnend ontwerper die kijkers nodig heeft om te zien wie je bent en hoe je problemen aanpakt?
 • Wil je dat ze lezen over je ontwerpproces, zodat je nieuwe klanten kunt aantrekken voor je freelance werk?
 • Wilt u uw grootste ontwerpproject delen, waarbij het elk onderdeel beschrijft, van onderzoek tot implementatie?
 • Of u heeft niets anders nodig dan uw kennis en prestaties te documenteren?

Zodra u het doel kent, begrijpt u welke informatie u in uw portfolio moet opnemen en welk formaat u moet kiezen om deze het beste weer te geven. Je weet hoe je het visueel moet uitdrukken en hoe je kunt beginnen met schrijven om je doelgroep aan te spreken.

# 2. Beslis over werken die u in het portfolio wilt opnemen

Oh, trouwens, weet je wie je doelgroep is? Schrijft u een ontwerpportfolio voor toekomstige werkgevers, potentiële klanten, uw collega-ontwerpers of misschien uzelf? Schrijf de informatie op die deze mensen over u willen lezen:

 • Wie ben jij als ontwerper? Wat voor soort werk doe je?
 • Welke boodschap wilt u communiceren met uw designportfolio? Als iemand ernaar kijkt, hoe kunnen ze dan uw ontwerpspecialisatie identificeren: webdesign, UX, productontwerp, grafisch ontwerp, enzovoort?

Bepaal op basis van die informatie welke projectvoorbeelden u in uw ontwerpportfolio wilt opnemen. U moet ze sorteren op type en tijdstip van aanmaken, of u kunt de beste en meest indrukwekkende bovenaan plaatsen. Kwaliteit komt hier boven kwantiteit.

Het is niet nodig om elk werk dat u als ontwerper heeft gedaan te laten zien: concentreer u op de beste dingen die ook de diversiteit van uw projecten aantonen. Met andere woorden, publiceer geen vijf webontwerpen die u voor e-commerce websites heeft gemaakt; je kunt er beter een toevoegen die je voor een bank hebt gedaan, een – voor een dierenclub en een – voor een non-profitorganisatie.

Het evenwicht voor kwaliteit en diversiteit van uw samples zal uw talent en creativiteit tonen aan potentiële klanten, evenals uw blootstelling aan verschillende media.

Dus, hier gaat een samenvatting van de regels:

 • Laat alleen de meest briljante ontwerpwerken in uw portfolio zien.
 • Voeg een verscheidenheid aan voorbeelden toe voor anderen om de breedte van uw ontwerpervaring te zien.
 • Neem niet AL uw ontwerpen op, tenzij u een nieuwe afgestudeerde bent die nog geen tonnen monsters heeft. Vermijd de werken waar je niet ongelooflijk trots op bent: beschouw je portfolio als een tentoonstelling van kunst, niet als een beeldvoorraad.

# 3. Kies een platform voor uw designportfolio

De volgende stap is het kiezen van het juiste platform voor uw ontwerpportfolio, en het hangt af van uw technische vaardigheden. Sommige bieden opmaak die de kennis van HTML en CSS vereist, terwijl andere minder aanpasbaar zijn en daarom comfortabeler in gebruik. (De laatste geven u echter minder vrijheid om een ​​portfolio te ontwerpen zoals u dat wilt.)

En inderdaad, web- en UX-ontwerpers willen misschien platforms kiezen die codering vereisen, zodat ze hun codeerervaring kunnen laten zien door een uniek portfolio te creëren dat hun ontwerppersoonlijkheid laat zien.

Dit zijn de opties die u kunt overwegen:

Gehoste portfoliowebsites, zoals Portfoliobox of Ondergedompeld. Het is de meest comfortabele optie omdat dergelijke sites geen codering vereisen. Het enige wat u hoeft te doen is een sjabloon te kiezen en uw bestanden te uploaden naar een kant-en-klare lay-out.

Gehoste zakelijke websites, zoals Squarespace of Weebly. Hier kunt u ook een sjabloon voor uw portfolio kiezen, maar heeft u er meer controle over. U kunt het aanpassen, premium-opties selecteren of het laten zoals het is.

Zelf-gehoste websites, waar u vanuit het niets een webportfolio op maat maakt. Hier kunt u al uw vaardigheden demonstreren en een persoonlijke website bedenken, uw ontwerp laten zien en uw persona-merk opbouwen.

# 4. Beschrijf elk ontwerp als een baas

Oké, je hebt een platform gekozen en de ontwerpwerken gespecificeerd om toe te voegen aan je ontwerpportfolio. Maar u kunt niet zomaar de afbeeldingen of screenshots van uw werk plaatsen en wachten tot klanten u komen huren.

Elk werk in uw portfolio moet een verhaal vertellen, waarin wordt uitgelegd wat de doelen van een klant waren en hoe uw ontwerp ze heeft bereikt. U moet een samenvatting van het proces en de resultaten van elk project opnemen. Het mag niet lang worden gelezen of een casestudy waarin alle details worden beschreven, maar geef kijkers alsjeblieft een idee van waar het allemaal om draait.

Dat is waar je verklarende schrijfvaardigheid komt goed van pas. Mogelijk wilt u de volgende informatie opnemen:

 • Wat waren de problemen en het doel van dit project?
 • Was er een hypothese achter??
 • Wat was je proces? Hoe kwam u tot de ontwerpbeslissing die u gebruikte??
 • Eventuele conclusies en lessen uit het project? Als je feedback van een klant hebt, aarzel dan niet om deze toe te voegen aan de beschrijving.

De meest kritische informatie hier gaat over uw rol in het project. Heeft u het hele project beheerd? Werkte je als onderdeel van een ontwerpteam? Of misschien heb je alles zelf ontworpen, als telewerker of freelance specialist? De kijkers van je portfolio moeten weten welke inspanningen je hebt geleverd voor zo’n baanbrekend product.

# 5. Optimaliseer uw ontwerpportfolio voor kijkers

Zodra u alle informatie heeft verzameld die u in uw portfolio kunt opnemen, is het tijd om deze te ontwerpen en te organiseren met de belangrijkste principes van bruikbaarheid in gedachten. Gebruikerservaring is belangrijk, dus u moet uw portfolio niet alleen visueel eminent maken, maar ook leesbaar voor kijkers.

Hoe doe je dat?

Onthoud dat de meeste gebruikers niet online lezen, maar scannen; dus, doe je best om je portfolio skimmable te maken zodat kijkers alle kerninformatie in één keer kunnen zien. Verdeel de tekst in korte alinea’s, gebruik koppen en subkoppen, voeg opsommingstekens toe, voeg schetsen toe in plaats van lange beschrijvingen om het proces te tonen, enz..

Maak ook de navigatie toegankelijk. Als u een persoonlijke website voor uw portfolio maakt, denk dan goed na over het menu. Voeg alleen kernpagina’s toe: Home, Over mij, Mijn werk en Contacten. Als u besluit om kant-en-klare lay-outs voor uw portfolio te gebruiken, kiest u ook die met deze opties. Wat het platform ook is, kijkers moeten weten wie je bent, wat je doet en hoe ze contact met je kunnen opnemen.

Overdrijf niet met kleuren, lettertypen of animaties. Ja, het is verleidelijk om al je ontwerptalenten op één plek te laten zien, maar je kunt je beter concentreren op de basisinstellingen voor typografie die op elke browser en elk apparaat zouden werken. (Zorg ervoor dat u uw ontwerp test voor kleine schermen en denk eerst aan mobiele telefoons.)

Onthoud ook kleurenpsychologie en contrastverhouding bij het ontwerpen. Uw portfolio moet oogstrelend zijn en niet visueel overweldigend.

Om een ​​lang verhaal kort te maken, kies ontwerpelementen voor uw portfolio die er prettig en scanbaar uitzien, maar toon tegelijkertijd uw ontwerpvaardigheden voor potentiële klanten en werkgevers. Concentreer u op het verhaal dat u wilt overbrengen en het werk dat u de wereld wilt laten zien. Zoals ze zeggen, is alles van genialiteit eenvoudig.

In een woord

Wanneer u besluit een winnend ontwerpportfolio te schrijven, is het van cruciaal belang om het doel en de doelen die u ermee wilt bereiken te specificeren en te onthouden. Het is uw hulpmiddel om een ​​professioneel netwerk op te bouwen, potentiële klanten of werkgevers aan te trekken en vroeg of laat geld te verdienen.

Een goed ontworpen portfolio laat uw professionaliteit, wereldbeeld en creativiteit zien. Sorteer uw beste projecten om erin op te nemen, wikkel uw gedachten rond beschrijvingen en optimaliseer uw portfolio volgens alle UX-normen. En vergeet alsjeblieft niet om je werk voor de hele wereld te promoten om het te zien: sluit je aan bij online ontwerpgemeenschappen, deel je projecten, vraag feedback van andere creatievelingen en netwerk met collega’s om te leren en doe inspiratie op van hen.

Hoe eerder u een geweldige ontwerpportfolio maakt, hoe sneller het u resultaten zal opleveren.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map