Sandaran Automatik – Adakah Ini Ciri Hosting Web Yang Paling Rendah?

Setiap laman web terdiri dari file dan halaman, yang masing-masing disimpan di pelayan hosting web. Semasa seseorang mencari laman web ini, semua bahagian tersebut disatukan untuk mendedahkan laman web sebenar yang kami lihat ketika dipaparkan dari penyemak imbas rumah kami.


>> Klik di sini untuk memuat turun fail PDF <<

sandaran Oleh itu, adalah penting bahawa pelayan hosting sentiasa berfungsi untuk memastikan bahawa laman web di dalamnya sentiasa aktif, hidup dan dilihat dalam talian. Anda boleh membayangkan tekanan pemilik laman web, sekiranya pelayan pada bila-bila masa gagal.

Memandangkan pelayan komputer adalah mesin, selalu ada kemungkinan ia benar-benar “crash”, walaupun terdapat tuntutan dari syarikat hosting bahawa webmaster dapat menjangkakan hampir seratus persen waktu operasi.

Namun, walaupun penyedia hosting yang membuat tuntutan ini tahu bahawa mereka tidak dapat menjamin dengan pasti sepanjang hayat tanpa gangguan pelayan. Mengingat hal ini, sangat mustahak ada rancangan “cadangan”, dan semakin banyak kemudahan ini secara automatik, semakin baik untuk semua yang bersangkutan.

Apakah Sandaran Laman Web?

Semasa membuat sandaran laman web anda, anda melindungi data anda dengan membuat salinan pendua dari kandungan asal. Cadangan boleh dilakukan pada selang waktu yang berbeza, dan menyimpan data pendua anda di lokasi yang berbeza untuk meminimumkan kemungkinan kerugian sekiranya kegagalan pelayan terjadi pada titik laman web asal.

Sekiranya laman web anda “turun”, cadangan akan membolehkan anda pulih dari kecelakaan dengan cepat, mengambil data anda dan membuat laman web anda kembali dalam talian dengan cepat. Oleh itu, alasan untuk membuat sandaran ke laman web anda adalah bahawa tidak ada data asal anda yang hilang sekiranya berlaku kemalangan atau niat, seperti pelayan yang mogok dan kehilangan data anda atau menjaganya agar tidak dapat diakses, atau di sekiranya penggodam mendapat akses ke akaun anda dan menghapus semua fail laman web anda.

Sandaran memastikan bahawa anda boleh kembali ke masa lalu dan menggunakan butiran yang ada sebelumnya.

Syarikat hosting yang bertanggungjawab akan memberitahu anda dalam FAQ dan TOS mereka bahawa anda harus membuat sandaran sendiri, dan ini benar terutamanya jika anda melakukannya dengan cara manual. Dengan kaedah ini, anda akan menggunakan kemudahan seperti FTP untuk memuat turun fail laman web anda ke komputer tempatan.

Kelemahannya ialah anda harus ingat untuk melakukan backup secara berkala, dan memuat turunnya boleh memakan masa. Anda juga tidak akan mempunyai pilihan untuk tidak hanya memuat turun fail yang telah diubah (semua fail mesti dimuat turun) yang menguras lebar jalur anda.

Semua muat turun mesti dipantau untuk memastikannya selesai dengan betul, dan anda mesti mempunyai cara anda sendiri untuk mengurus dan menyimpan fail yang disandarkan secara logik. Akan tetapi, mungkin ada jalan keluar dari proses penyaliran ini untuk anda dalam bentuk sandaran automatik laman web.

Sandaran Automatik

Bagi syarikat hosting yang menawarkan sandaran automatik, memang boleh ciri hosting web yang paling diremehkan yang mungkin atau tidak anda kenali. Dengan mengambil banyak beban dari pemilik laman web yang sibuk, sandaran automatik akan dijalankan setiap hari, mingguan dan bulanan untuk semua fail, domain, e-mel dan pangkalan data yang dilampirkan ke akaun hosting anda. Sudah tentu, anda mungkin akan membayar kos yang lebih tinggi untuk perkhidmatan ini, tetapi memandangkan frekuensi penyimpanan data anda untuk akses di masa hadapan, anda mungkin menganggap harganya tidak relevan.

Syarikat hosting yang bertanggungjawab biasanya menggunakan penyelesaian sandaran automatik pada pakej hosting bersama mereka. Mereka disiapkan agar laman web anda dipantau, yang bermaksud bahawa apabila ada perubahan pada kod sumber laman web Anda terdeteksi, proses sandaran akan dilaksanakan untuk fail yang terkena, menjaga agar data asli anda tetap segar dan terkini sekiranya dan ketika anda memerlukannya.

Anda juga mempunyai pilihan untuk membuat sandaran tambahan apabila diperlukan, dan anda tidak perlu mengawasi langkah prosesnya. Data anda akan disimpan, tetapi tidak dilihat, di lokasi yang selamat dan dapat diunduh ke seberapa banyak peranti yang anda perlukan. Anda boleh menguruskan sandaran automatik anda dari panel kawalan anda tanpa memerlukan pengetahuan teknikal atau mengalami komplikasi manual.

Pentingnya membuat sandaran data laman web anda menjadi lebih jelas jika anda adalah salah satu yang tidak beruntung apabila maklumat laman web anda hilang atau dihapuskan secara tidak sengaja. Walaupun penting untuk perniagaan apa pun, semua pemilik laman web perlu menjalankan aktiviti mereka tanpa perhatian tambahan terhadap keselamatan fail maklumat mereka.

Sehubungan dengan itu, sandaran automatik akaun hosting anda memastikan bahawa data anda disimpan dengan tepat, tepat pada masanya dan selamat dengan sedikit beban dan tidak mengganggu rutin harian anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map