Cara Mengguna Semula Kandungan Lama Apabila Anda Baru Tidak Ada Idea

Ingin tahu apa yang perlu ditulis untuk catatan blog anda yang seterusnya? Masih cuba membuat siaran media sosial anda yang seterusnya? Mari kita hadapi: salah satu bahagian paling sukar dalam menulis kandungan yang hebat adalah menghasilkan idea yang bagus.


Cara Mengguna Semula Kandungan Lama

Anda boleh duduk di sana sepanjang hari dengan kepala di tangan dan mata anda di skrin komputer kosong anda dan tidak mempunyai apa-apa. Berita baiknya ialah anda tidak memerlukan sesuatu yang baru setiap masa.

Kemungkinannya, anda sudah mempunyai idea yang sangat baik. Di mana? Lihatlah kandungan lama anda, dan ini pasti dapat mencetuskan idea. Tidak pasti bagaimana menggunakan semula sehingga anda menawarkan sesuatu yang baru? Lihat petua berikut untuk memulakan anda.

Faedah Kandungan Repurposed

Kandungan mestilah baru, segar dan menarik. Itulah yang anda selalu dengar, bukan? Tetapi kandungan kitar semula boleh mempunyai faedahnya juga. Manfaat yang jelas adalah bahawa ia menjimatkan masa anda datang dan menguji idea baru, tetapi anda mendapat lebih dari itu. Antara faedah ini:

 1. Ini membantu membina kewibawaan anda. Bercakap mengenai topik yang sama berkali-kali membantu anda mendapat pengiktirafan mengenai isu tersebut.
 2. Bagus untuk SEO. Walaupun kandungannya tidak serupa, anda mungkin akan menggunakan kata kunci yang sama, yang menjadikannya baik untuk SEO. Sekiranya anda menggunakan idea di luar laman web anda dan memaut kembali ke catatan asal, itu lebih baik untuk SEO.
 3. Ini membantu anda menjangkau khalayak yang lebih luas. Sama ada anda mengemas kini catatan blog lama untuk menjadikannya lebih hijau atau anda mengubah bentuk kandungannya, anda mungkin akan menjangkau ramai orang yang tidak pernah melihat isi kandungan yang asal.

Cara Mengenal pasti Kandungan Yang Perlu Diulang

Sebelum anda meneruskan dan mengitar semula idea lama, anda harus mempertimbangkan idea mana yang patut diulang. Sejujurnya, kebanyakan kandungan boleh digunakan semula, tetapi anda harus menggunakannya semula dengan alasan yang betul. Anda tidak mahu menerbitkan semula catatan blog yang gagal sepenuhnya pada kali pertama. Sebagai gantinya, anda ingin menyusun semula kandungan idea untuk membuat pernyataan yang lebih kuat.

Namun, secara amnya, anda akan dapati bahawa kandungan yang layak dibuat semula adalah:

 • Kekal hijau: Pilih topik yang masih relevan hari ini. Petua: Sekiranya anda mencari lalu lintas yang cepat, anda mungkin mempertimbangkan memutar idea untuk menjadikannya tepat pada masanya dan berita baru dengan menghubungkannya ke acara baru.
 • Tidak lengkap: Adakah anda mempunyai lebih banyak maklumat mengenai topik ini? Maka itu pasti topik yang patut digunakan lagi! Sekiranya anda mengatakan semua yang perlu anda katakan – dan begitu juga dengan orang lain – maka pertimbangkan untuk melangkau topik itu buat masa ini.
 • Popular: Lihatlah prestasi yang baik pada masa lalu. Periksa laporan halaman teratas Google Analytics anda atau gunakan alat seperti Ahrefs untuk mengetahui kandungan apa yang mendapat sebahagian besar perkongsian, suka atau pautan. Kemungkinannya, itulah topik yang akan mendorong hasil kali ini – dengan andaian anda tidak mengulangi setiap perkara yang telah didengar oleh pembaca anda – jadi fikirkan cara anda dapat menyampaikan maklumat tersebut dengan menggunakan pendekatan baru.

5 Cara Mengguna Semula Kandungan Lama

Anda menemui idea yang anda mahu kitar semula? Berikut adalah beberapa cadangan mengenai cara menghidupkan semula topik tersebut.

1. Tulis sekuel

Sekiranya anda tidak dapat mengatakan semua yang anda mahukan untuk pertama kalinya, ambil kesempatan ini untuk menggandakan idea anda. Misalnya, anda menulis sebuah pos bertajuk “10 Kesalahan Pelaburan Biasa yang Harus Dielakkan.” Kemungkinannya, orang membuat banyak lebih daripada 10 kesilapan pelaburan. Tulislah catatan blog baru di sepanjang garis panduan “10 Kesalahan Pelaburan Lebih Banyak yang Harus Dielakkan.”

2. Gali Lebih Dalam

Sebilangan besar catatan blog – dan bahkan e-buku – hanya menggaru permukaan topik. Tawarkan lebih banyak nilai kepada pembaca anda dengan menggali hanya satu titik dari kandungan asal. Sebagai contoh, katakanlah eBook anda bertajuk “101 Petua Mudah yang Akan Menjadikan Anda Pro Pemasaran.”

Salah satu petua anda ialah memanfaatkan pengaruh dalam bidang anda. Untuk catatan blog atau eBook baru, fokuskan hanya pada pemasaran yang berpengaruh. Kumpulkan contoh, statistik, dan petikan baru untuk mengembangkan topik dengan lebih banyak lagi. (Lihat Brian Dean’s teknik pencakar langit).

3. Ambil Sudut Pandangan yang berbeza

Mengambil sudut pandang baru tidak selalu bermaksud anda harus berpaling. Yang mesti anda buat hanyalah mengambil idea tetapi bercerita dari sudut yang berbeza. Contohnya, catatan blog awal anda mungkin sesuai dengan “Bagaimana Membangun Strategi Pemasaran Media Sosial yang Berfungsi.”

Kali ini, anda boleh menulis mengenai “10 Perkara yang Diajarkan oleh Anak-anak Saya Tentang Membangun Strategi Media Sosial yang Berjaya.” Beberapa perkara yang anda kemukakan mungkin bertindih, tetapi pengalaman dan kisahnya baru bagi pembaca anda.

4. Persembahkannya kepada Khalayak Baru

Adakah penonton anda telah mendengar semua yang anda katakan? Bagus! Kini tiba masanya untuk menjangkau khalayak baru. Beberapa contoh perkara yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Menerbitkan semula catatan tetamu lama di blog anda sendiri atau sebaliknya (mengingat garis panduan laman web dan siapa yang memiliki kandungannya).
 • Mendapatkan petikan dari eBook anda dan meletakkannya di blog anda, atau menggabungkan catatan blog ke dalam eBook.
 • Menggunakan Tweet lama dan mengubahnya supaya anda dapat membagikannya di Facebook.
 • Memuat naik video YouTube lama ke platform baru.

Sekiranya anda mengitar semula kandungan lama, pastikan anda menggunakannya dan periksa semula bahawa kandungannya masih relevan hari ini, dan ubah jika perlu.

5. Mengubahnya menjadi bentuk kandungan yang berbeza

Catatan blog tidak perlu hidup hanya sebagai catatan blog. Anda selalu dapat mengambil catatan blog atau kandungan e-book dan mengubahnya menjadi format visual atau audio (atau sebaliknya). Contohnya merangkumi:

 • Mengubah kandungan eBook anda menjadi infografik (bagaimana membuatnya secara percuma di Canva).
 • Menggunakan catatan blog anda sebagai transkrip video.
 • Menggunakan kandungan podcast anda dalam persembahan Slide Share.

Memilih semula kandungan seperti ini membolehkan anda menggunakan pelbagai bentuk kandungan ini untuk saling melengkapi, yang dapat memberi manfaat kepada khalayak anda berdasarkan cara mereka belajar. Sebagai contoh, masukkan pautan video sebelum catatan blog anda, atau pautan ke podcast anda dari persembahan Slide Share anda.

Mengemukakan idea yang baik tidak perlu menguras kehidupan anda. Kadang-kadang, anda hanya perlu menyapa idea-idea yang menatap wajah anda. Bagaimana anda akan mengarahkan semula kandungan anda yang seterusnya?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map