Cara Mempercepat Laman Web Anda Tanpa Membelanjakan Kekayaan di Web Hosting yang Dedikasi

Berapa lama laman web anda dimuat? Anda mungkin tidak mengetahuinya, tetapi kelajuan laman web anda boleh memberi kesan besar terhadap keberhasilannya. Tahukah anda 40 peratus orang akan meninggalkan laman web anda jika memuatkan masa lebih dari tiga saat? Atau itu masa muat halaman mempengaruhi kedudukan enjin carian?


kelajuan wordpress
Imej melalui Flickr oleh Sean MacEntee

Terdapat banyak perkara yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan masa muat, seperti mengoptimumkan gambar anda dan meminimumkan permintaan HTTP. Terdapat juga pilihan untuk meningkatkan hosting anda ke pelayan khusus. Malangnya, itu dapat menjana beberapa ratus dolar sebulan. Oleh itu, apa yang anda lakukan apabila anda mengoptimumkan laman web anda dan masih tidak dapat menjustifikasikan kos hosting khusus yang besar?

Akhir-akhir ini saya melakukan sedikit eksperimen. Di bawah ini, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana saya mempercepat laman web saya dan pilihan anda.

Mengapa Shared Hosting Melambatkan Laman Web Anda

Pertama, mari kita fahami mengapa laman web anda lambat. Sekiranya anda menggunakan pakej termurah yang ditawarkan oleh hos anda, maka laman web anda dihoskan di pelayan bersama. Pelayan yang dikongsi agak seperti kompleks pangsapuri. Anda mendapat sudut kecil anda sendiri (“pangsapuri” anda), tetapi semua laman web di pelayan tersebut menggunakan sumber yang sama, seperti bagaimana anda boleh berkongsi kolam renang atau tempat letak kereta di kompleks pangsapuri anda.

Semua jiran anda menggunakan waktu CPU, memori, dan ruang cakera yang sama, dan itu boleh menyebabkan apa yang disebut oleh beberapa orang sebagai “kemacetan”. Rasanya terlalu banyak orang yang mencoba menggunakan kolam renang komuniti anda sehingga tidak ada cukup ruang untuk berenang di dalamnya. Bergantung pada hos anda, anda mungkin berkongsi sumber tersebut dengan beberapa ratus (atau dalam beberapa kes, ribuan) laman web lain.

Dengan hosting yang berdedikasi, sebaliknya, anda mempunyai keseluruhan kompleks untuk diri anda sendiri. Bayangkan betapa cepat dan selamatnya laman web anda sekiranya anda tidak perlu berkongsi sumber tersebut. Itulah sebabnya jenis hosting ini memerlukan bayaran yang tinggi.

Tetapi adakah terdapat di antara? Yap! Melangkah dari pakej hosting bersama yang asas tanpa memerlukan hosting khusus mungkin.

Bagaimana saya mempercepat laman web saya?

Saya akan mengakuinya. Saya ketagih QuickSprout. Neil Patel menawarkan alat yang hebat ini di mana anda boleh memasukkan domain laman web anda, dan kemudian anda mendapat laporan kelajuan dan SEO terperinci. Apa yang saya perhatikan semasa memeriksa laporan saya adalah bahawa laman web saya sangat perlahan. Mengetahui bahawa kelajuan laman web mempengaruhi kedudukan mesin pencari, saya hanya boleh menganggap bahawa itu menyakitkan saya.

Saya mahukan sesuatu yang lebih pantas.

Saya tidak mempunyai banyak wang untuk dimasukkan ke dalam web hosting saya, jadi saya membuat sedikit penyelidikan. Saya dapati peningkatan dari pakej Bluehost.com Plus (pakej hosting bersama paling popular) ke pakej Business Pro mereka dapat memberi saya kelajuan yang saya cari. Dalam penyelidikan saya, saya menemui orang yang mengatakan bahawa pilihan ini kadang-kadang lebih baik daripada hosting VPS. Saya fikir saya akan mengambil beberapa dolar tambahan setiap bulan, terutamanya apabila saya tahu saya boleh beralih kembali jika saya mahu. Pakej ini juga disertakan dengan sijil SSL percuma dan IP khusus, semuanya berharga $ 20 sebulan.

(Inilah perkara yang menyeronokkan untuk diperhatikan: Ketika saya menaik taraf, mereka memperhitungkan hosting yang sudah saya bayar dan menerapkannya sebagai “diskaun” untuk pembelian saya.)

Walaupun pakej Business Pro masih ada di pelayan bersama, ia dilengkapi dengan faedahnya. Menurut Bluehost, pakej Pro menempatkan 80 peratus lebih sedikit pengguna setiap pelayan. Ini bermaksud terdapat banyak sumber yang tersedia bagi setiap pengguna.

Mengetahui bahawa saya akan menghadapi cabaran ini, saya melakukan ujian QuickSprout di dua laman web saya dan mengambil tangkapan skrin supaya saya dapat membandingkan sebelum dan selepasnya. Inilah yang sebelumnya:

Laman Web # 1:

ujian quicksprout

Laman web # 2:

ujian quicksprout

Tanpa mengubah satu perkara lain mengenai laman web saya, seperti inilah ujian selepas laman web saya beralih ke pelayan baru.

Laman Web # 1:

ujian quicksprout

Laman web # 2:

ujian quicksprout

Biar adil; Saya bukan pereka web. Saya mempunyai beberapa kawasan lain di laman web saya yang dapat saya bersihkan, tetapi jelas bahawa meningkatkan hosting saya melakukan sesuatu untuk kelajuan laman web ini. Saya bermula dengan masa tindak balas 20 saat di laman web # 1 dan turun ke masa tindak balas 3 saat!

Apa Pilihan Anda?

Oleh itu, anda mahu menaik taraf hosting web anda? Sekiranya anda baik-baik saja dengan pelayan bersama dan hanya menginginkan sesuatu yang sedikit lebih baik daripada pakej asas, maka jangan ragu untuk memasuki pakej perniagaan. Saya tidak menyesal kerana berjaya melakukannya. (Saya tidak dapat memastikan dengan pasti apakah itu kerana hosting yang lebih baik, tetapi saya telah melihat kedudukan mesin carian saya meningkat sejak saya menaik taraf, jadi itu satu lagi faedah.)

Mungkin anda tidak berlari dengan Bluehost. Anda mungkin masih akan berjaya dengan rancangan perniagaan berbanding rancangan asas tidak kira siapa yang menghoskan laman web anda. Tetapi saya hanya seorang gadis dengan beberapa laman web perniagaan dan blog saya sendiri. Anda mungkin merasa telah melebihi hosting bersama.

Sekiranya demikian, pilihan anda yang lain adalah menggunakan hosting VPS. Pelayan Peribadi Maya lebih mirip kondo daripada pangsapuri. Walaupun anda berkongsi bangunan, terdapat lebih sedikit penduduk, dan anda tidak perlu berkongsi sumbernya. Secara keseluruhan, masa dan sumber CPU anda dikongsi antara semua orang, tetapi mereka diedarkan dengan cara di mana sebahagian daripadanya didedikasikan untuk setiap pengguna. Ini bermaksud bahawa jiran anda tidak dapat membendung semua sumber anda.

Hosting VPS juga membolehkan lebih banyak fleksibiliti dan kawalan ke atas laman web anda, seperti dapat memasang perisian yang anda mahukan. Ini juga akan memaksimumkan sumber daya anda sehingga anda dapat menangani lebih banyak fail dan lalu lintas ke laman web anda. Selain itu, terdapat banyak rancangan untuk dipilih sehingga anda dapat menentukan berapa banyak kelajuan, penyimpanan, lebar jalur, dan RAM yang akan dikhaskan untuk akaun anda. Hosting VPS mungkin menjana anda sekitar $ 60 sebulan untuk rancangan yang layak.

Mana-mana rancangan yang anda pilih untuk naik taraf, pertimbangkan di mana anda berada dan di mana anda mahu berada. Hosting VPS mungkin agak curam buat anda sekarang (ini adalah untuk saya, dan itulah sebabnya saya menggunakan rancangan Business Pro dari Bluehost.com), tetapi anda mungkin merasakan anda sudah melebihi hosting bersama. Sasarkan sesuatu yang dapat menguruskan fail dan trafik anda dengan cekap.

Adakah anda fikir laman web anda memerlukan rancangan hosting baru? Pilihan mana yang akan anda pilih untuk menaik taraf akaun anda?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map