Berapa Banyak Yang Perlu Saya Bayar untuk Web Hosting?

Adakah anda ingin memulakan laman web? Maka anda sudah tahu bahawa anda memerlukan web hosting. Berita baiknya adalah bahawa ia tidak perlu memakan banyak wang. Namun, kenyataan bahawa harganya sama sekali menimbulkan persoalan: Berapa banyak yang harus saya bayar untuk hosting web?


kad kredit

>> Muat turun versi PDF anda yang boleh dicetak di sini << [/ pemain sosial]

Apa Pilihan Saya?

Ketika datang ke web hosting, anda mempunyai dua pilihan:

1. Web Hosting percuma

Host percuma biasanya adalah yang menawarkan hosting percuma bersama dengan versi terhad perisian pengurusan kandungan mereka. WordPress.com, Blogger.com, dan Joomla.com hanyalah beberapa contoh pilihan hosting web percuma.

Kelebihan:

 • Tidak ada kos penyelenggaraan.
 • Anda juga mendapat sub domain percuma.
 • Sebilangan besar pilihan percuma sangat mudah digunakan dan tidak memerlukan pengetahuan teknikal.

Keburukan:

 • Bergantung pada perjanjian pengguna anda, anda mungkin tidak memiliki blog anda, yang bermaksud ia boleh ditangguhkan pada bila-bila masa.
 • Anda akan mempunyai sedikit kawalan ke atas laman web anda. WordPress.com, misalnya, tidak membenarkan anda meletakkan iklan, yang membatasi potensi pendapatan anda sebagai blogger, apatah lagi bahawa WordPress boleh meletakkan iklan mereka sendiri di laman web anda.
 • Anda tidak mendapatkan domain utama anda sendiri, yang bermaksud anda akan memiliki “.wordpress.com”, “.blogspot.com”, dll di domain anda.
 • Anda sangat terhad pada ruang penyimpanan, lebar jalur dan kelajuan.

2. Pelayan Diri

Laman web yang dihoskan sendiri adalah laman web di mana anda menghoskan laman web anda di pelayan anda sendiri atau membayar pihak ketiga, seperti Bluehost atau HostGator, untuk menyimpan fail laman web anda di pelayan mereka.

Kelebihan:

 • Anda mempunyai lebih banyak kawalan ke atas laman web anda kerana anda adalah pemiliknya dan anda akan mendapat akses ke kod laman web anda.
 • Anda mempunyai kebebasan untuk mengewangkan blog anda sesuka hati.
 • Laman web yang dihoskan sendiri kelihatan lebih profesional.

Keburukan:

 • Pengehosan sendiri boleh menakutkan pemilik laman web baru.
 • Laman web yang dihoskan sendiri memerlukan kos penyelenggaraan berterusan.

Walaupun anda dapat memutuskan untuk tidak membayar apa-apa untuk laman web anda, faedah dari laman web yang dihoskan sendiri lebih besar daripada laman web percuma. Kami sangat menyarankan agar hos percuma kerana melanggar perintah hosting web # 1: Anda tidak boleh memilih penyedia hosting web percuma.

Ciri-ciri Apa yang Perlu Saya Pertimbangkan?

Sekiranya anda memilih untuk menghoskan sendiri laman web anda (yang kami harap anda akan lakukan!), Maka anda harus mempertimbangkan berapa harga yang berpatutan dan apa yang tidak. Tetapi sebelum anda dapat mengetahui apakah apa yang anda bayar adalah wajar, anda harus tahu apa yang anda harapkan untuk harganya. Tanyakan kepada diri anda soalan-soalan berikut:

Berapa banyak laman web / blog yang saya rancangkan untuk dihoskan?

Sekiranya anda merancang untuk menyiapkan lebih dari satu laman web, maka anda ingin memastikan bahawa anda menggunakan host yang tidak mengenakan bayaran tambahan untuk setiap nama domain atau mungkin menawarkan potongan untuk domain tambahan.

Seberapa besar laman web saya akan menjadi?

Adakah laman web anda akan menjadi laman web statik dengan hanya beberapa halaman, atau anda akan meletakkan banyak kandungan atau gambar di blog laman web anda? Sekiranya anda bersandar pada pilihan terakhir, maka anda harus memastikan tuan rumah pilihan anda menawarkan ruang simpanan yang mencukupi untuk anda. Berita baiknya ialah banyak hos teratas mempunyai ruang penyimpanan yang tidak terhad dalam pakej mereka.

Berapa banyak lalu lintas yang saya jangkakan?

Lebar jalur adalah jumlah data yang dapat dipindahkan oleh laman web anda. Lebar lebar yang lebih banyak bermaksud anda dapat menampung lebih ramai pengunjung. Memilih hos yang menawarkan lebar jalur tanpa had adalah pilihan terbaik, tetapi jika anda melihat pakej hosting yang lain, pastikan anda mengetahui berapa banyak pengunjung laman web yang dapat anda tampung. Hubungi pembekal hosting jika anda tidak pasti.

Berapa banyak sokongan pelanggan yang saya perlukan?

Sekiranya anda tidak tahu apa yang anda lakukan, maka anda memerlukan akses kepada sokongan pelanggan untuk membantu anda membina laman web anda. Beberapa penyedia hosting menawarkan tahap sokongan pelanggan yang lebih tinggi daripada yang lain, jadi pastikan untuk memeriksa pilihan hubungan mereka jika anda memerlukan bantuan; lebih baik dapat menghubungi mereka di telefon untuk mendapatkan sokongan daripada berusaha mendapatkan bantuan dari kotak sembang yang tidak kelihatan seperti dalam talian. Pakej hosting yang lebih murah mungkin disertakan dengan kualiti sokongan pelanggan yang lebih rendah.

Adakah saya baik-baik saja hosting di pelayan bersama?

Pengehosan web bersama adalah apabila fail laman web anda disimpan di pelayan yang sama dengan orang lain. Ini biasanya bukan masalah untuk kebanyakan laman web perniagaan kecil. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan masalah keselamatan dan kemacetan lebar jalur. Namun, hosting web bersama bermakna ia jauh lebih berpatutan. Hosting pada pelayan bersama mungkin berharga sekitar $ 5- $ 10 sebulan sedangkan hosting pada pelayan khusus akan dikenakan biaya dari mana saja dari $ 100- $ 350 atau lebih setiap bulan.

Apa jenis keselamatan yang saya perlukan?

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah keselamatan. Sekiranya anda menjalankan laman web e-dagang dan menerima banyak pembayaran dalam talian atau menyimpan data pelanggan yang sensitif, maka ciri SSL untuk menyulitkan data anda diperlukan untuk keselamatan dan kredibiliti laman web anda. Anda biasanya boleh menambahkannya ke hosting web anda dengan harga sekitar $ 30- $ 50 per tahun untuk satu domain.

Apa Yang Perlu Saya Bayar?

Laman web anda mungkin akan menanggung banyak jenis kos ketika anda mulai membuatnya, dari membayar nama domain hingga menyewa pereka web. Tetapi bagaimana dengan penyedia hosting anda?

Kebenarannya adalah bahawa web hosting berbeza dari beberapa dolar sebulan hingga ratusan dolar. Menjawab soalan di atas dan mengetahui jenis ciri yang anda perlukan akan membantu anda membuat keputusan terbaik untuk laman web anda.

Tetapi anda tidak datang ke sini hanya untuk mendengar saya memukul belukar.

Inilah jawapan pantas: Sekiranya anda perniagaan kecil, membayar $ 5- $ 7 sebulan biasanya akan memberi anda semua ciri yang anda perlukan dan kadang-kadang lebih. Terdapat banyak pilihan hosting yang menawarkan lebar jalur tanpa had, ruang cakera, domain, dan banyak lagi dengan harga sekitar $ 6 sebulan. Sekiranya anda membayar lebih dari itu, pastikan anda memerlukan ciri tambahan sebelum membayarnya.

Sekiranya anda mendapat banyak lalu lintas dan prihatin dengan keselamatan dan kelajuan, maka bayar hingga $ 350 – bergantung kepada berapa banyak ruang penyimpanan yang anda perlukan – lebih masuk akal.

Walau bagaimanapun, kaedah terbaik untuk mendapatkan tawaran terbaik adalah dengan membandingkan host web berdasarkan harga dan pakej mereka untuk mencari yang memenuhi keperluan dan anggaran anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map