Adakah Web Hosting “Tanpa Had” Betul Tidak Terbatas?

Perkataan ‘tidak terhad’ sangat bagus. Dalam bentuk mentahnya menunjukkan bahawa setiap kali seseorang menawarkan jumlah yang tidak terhad dari apa yang saya mahukan, maka saya akan memulakan perjalanan yang cukup manis.


>> Klik di sini untuk memuat turun fail PDF <<

adalah hosting tanpa had benar-benar tidak terhadAtau saya fikir pada satu masa. Dikumpulkan dari kedai makan tanpa had, diangkut di hadapan bos kerana menyalahgunakan peraturan cuti sakit tanpa had, dan dilarang ke bangku simpanan kerana menukar diri saya di padang bola berkali-kali tanpa had, saya merasa lebih-lebih lagi apabila saya terlibat dalam sesuatu yang berpose persembahan tanpa had, saya selalu berjaya menyelesaikannya. Kemudian kemudian, ketika saya melangkah ke dunia dalam talian membuat laman web, saya perhatikan bahawa banyak syarikat hosting menawarkan “tidak terhad” ini, itu dan sesuatu yang lain. Pengalaman saya sebelum ini segera menaikkan beberapa bendera merah dengan ini … baik, mungkin tidak segera, saya masih bersemangat! Nasib baik hari ini, saya lebih arif tentang penggunaan kata itu dan khususnya, apa yang dapat “benar-benar” diberikan oleh beberapa syarikat hosting setelah mereka memikat anda dengan penyelesaian tanpa had mereka.

Sekiranya anda cukup baru dengan konsep hosting laman web, namun anda tahu bahawa anda perlu mengadakan hosting untuk menjadikan laman web anda dalam talian terus hidup, maka anda mungkin masih dalam tahap untuk memutuskan syarikat hosting mana yang mempunyai rancangan terbaik untuk anda. Dalam perjalanan hosting anda, ada kemungkinan besar anda menjumpai laman web yang menawarkan lebar jalur dan ruang cakera tanpa had. Agar kita berada di halaman yang sama di sini, mari kita cepat menyusun semula dua kemudahan tersebut, yang akan membantu kita mendapatkan perspektif yang lebih baik sebagai pengguna akhir mengenai apa yang cuba dijual oleh syarikat hosting. Lebar jalur adalah jumlah data yang dapat dipindahkan dari laman web anda ke penyemak imbas pencari yang mengunjungi laman web anda. Semakin banyak grafik dan video di laman web anda, semakin lebar jalur lebar laman web anda perlu berfungsi dengan betul. Ruang cakera, sebaliknya, adalah ruang yang telah anda peruntukkan untuk menyimpan laman web anda di pelayan syarikat hosting.

Sekarang ini anda mungkin berfikir ‘jadi apa’ untuk lebar jalur dan ruang cakera, kerana ‘host dengan yang paling banyak’ tetap mengiklankan kapasiti tanpa had untuk kemudahan ini. Jawapan yang bagus! Namun, fikirkan perkara ini. Sekiranya laman web anda dihoskan pada pelayan yang dikongsi dengan ribuan laman web lain, pada suatu ketika, kapasiti pelayan itu untuk terus menambah lebar jalur dan ruang cakera padanya harus dipengaruhi. Pelayan adalah unit fizikal, ukurannya tidak dapat ditentukan. Harus ada had yang sukar untuk sumber di suatu tempat. Ini tidak hanya berlaku pada batasan pelayan simpanan. Apabila anda juga melihat penawaran tanpa had pada domain, subdomain, akaun e-mel dan apa sahaja yang dilemparkan syarikat hosting ke dalam kumpulan minat, akan ada kos untuk penyedia yang perlu diturunkan kepada pelanggannya di suatu tempat di sepanjang talian.

Lalu, bagaimana syarikat hosting boleh secara sah mengiklankan bahawa mereka akan memberi anda sesuatu yang ‘tidak terhad’? Ya, mereka boleh kerana ketika anda mendaftar dengan mereka, anda memberitahu mereka bahawa mereka boleh dengan (mungkin membabi buta) menyetujui syarat perkhidmatan mereka tanpa memeriksa untuk mengetahui apa makna di sebalik syarat-syarat hosting anda. Cetakan halus akan menunjukkan di suatu tempat bahawa merujuk kepada tawaran ‘tanpa had’ sebenarnya adalah tawaran yang mereka tidak akan meletakkan tahap aktiviti laman web anda. Maksudnya, melainkan laman web anda menjadi sangat besar dari add-on anda ke laman web itu, atau begitu popular, sehingga meletakkan tekanan pada sumber pelayan. Sekiranya ini berlaku, laman web anda boleh dibawa ke luar talian. Pernahkah anda mencari laman web hanya untuk mencari di tempatnya halaman putih dengan cetakan hitam tebal yang menjerit “Had Lebar Lebar”?

Sekarang, pada ketika ini, anda mungkin berfikir bahawa ini benar-benar tidak adil bagi pemilik laman web yang kelihatan seperti berada di belas kasihan konglomerat hosting tirani besar. Perkara ini jarang berlaku. Dengan syarat anda mempunyai pemahaman yang baik tentang apa yang anda ingin buat dari laman web anda, dan seberapa besar anda menjangkakannya, kemungkinan anda tidak akan pernah memikirkan masalah yang mungkin timbul dengan penyedia hosting anda. Kenyataannya, akaun anda kemungkinan besar hampir tidak menggunakan lebar jalur yang diperuntukkan. Juga akaun pengguna lain yang anda gunakan untuk berkongsi pelayan. Ini bermaksud bahawa lebar jalur dan kuota lain yang digunakan untuk akaun di pelayan dapat disimpan pada jumlah yang berpatutan dengan harga yang sangat wajar dan menarik. Dalam kebanyakan kes, ia terbukti menjadi win-win bagi kedua-dua pihak.

Pelan hosting tanpa had memberikan pilihan yang sangat baik dari segi kos dan perkhidmatan, dengan syarat anda merasa selesa bahawa anda tidak akan menambahkan kelebihan pada laman web anda untuk mengatasi had penggunaan anda. Sekiranya anda tidak pasti, lakukan carian dalam talian untuk alat perbandingan hosting yang membolehkan anda memasukkan butiran penggunaan yang diharapkan dan mencari hos yang paling sesuai dengan keperluan anda. Baca juga TOS hos sebelum log masuk, dan jika ada keraguan, berbincanglah dengan bakal penyedia anda untuk mendapatkan pengesahan mengenai sebarang kebimbangan mengenai faedah ‘tanpa had’ anda yang ditawarkan oleh mereka.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map