Adakah Anda Memerlukan Kalendar Pengarang untuk Blog Anda?

Sekiranya anda telah meluangkan masa untuk meneliti blog, anda mungkin pernah mendapat nasihat ini sebelum:


Blog anda memerlukan kalendar editorial.

Malangnya, banyak blogger pemula tidak mengambil nasihat itu. Sebaliknya, strategi mereka bergantung pada anggaran yang selalu berubah atau pendekatan “ketika saya merasa seperti itu”.

Walaupun kaedah ini mungkin berfungsi untuk blog peribadi – bergantung pada matlamat anda – anda akan melihat lebih banyak kejayaan dengan blog perniagaan jika anda menguruskan kalendar editorial. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penggunaan kalendar editorial di blog anda dan alat apa yang terbaik.

petua kalendar editorial

Apa itu Kalendar Editorial?

Kalendar editorial adalah jadual yang menggariskan tema dan tarikh penerbitan.

Anda akan bermula dengan membuat jadual penerbitan yang konsisten, sama ada sekali setiap hari Jumaat atau setiap hari dalam minggu kerja.

Kemudian, kalendar anda harus menggariskan topik atau tema untuk penerbitan. Sebilangan topik ini akan diberi masa untuk musim ini, seperti catatan blog yang berkaitan dengan percutian. Jika tidak, anda mungkin mempunyai topik yang dirancang untuk beberapa minggu lagi.

Bersama dengan idea topik, kalendar anda juga harus memperincikan penulis dan editor yang ditugaskan untuk projek, tarikh akhir draf pertama, jenis kandungan (seperti catatan blog atau infografik), dan tarikh penerbitan artikel.

Anda mungkin menambah nota tambahan seperti jumlah kata, media yang akan digunakan, dan kemungkinan pilihan pemasaran.

Walaupun anda mungkin memilih untuk menggariskan jadual penerbitan anda pada kalendar bulanan, anda juga dapat menggunakan program lain seperti spreadsheet untuk mengatur kalendar editorial anda.

Faedah Kalendar Editorial

Walaupun nampaknya kalendar editorial hanyalah satu tugas tambahan yang harus dipenuhi, ia dapat menjadi penyelamat ketika datang ke blog anda. Dengan menyusun jadual penerbitan anda, anda akan dapat menahan sakit kepala ketika berusaha mengumpulkan sesuatu pada saat-saat terakhir.

Berikut adalah beberapa yang lain faedah kalendar editorial:

 1. Ini adalah alat yang membolehkan anda fokuskan usaha pemasaran kandungan anda, yang bermaksud mengukur dan mengubah hasil strategi anda akan lebih mudah.
 2. Ia membantu keluarkan tekaan apa yang hendak ditulis dan bila.
 3. Ia membantu anda menyusun topik jadi kandungan blog anda seimbang dan bermanfaat daripada terlalu fokus pada satu subjek.
 4. Ia membolehkan anda menguruskan belanjawan dengan lebih baik jika anda memilih untuk mengupah penulis bebas. Dengan begitu, anda selalu tahu berapa banyak kandungan – dan berapa harganya – yang anda perlukan setiap bulan.
 5. Ia boleh bermaksud kandungan yang lebih baik kerana merancang lebih awal memberi anda lebih banyak masa untuk mengerjakan catatan blog daripada bergegas mendapatkan sesuatu yang diterbitkan.
 6. Ia membolehkan anda pasukan kandungan untuk bekerjasama lebih berkesan kerana semua orang memahami apa yang sedang berlaku.

kalendar editorial

Apakah Pilihan Strategi Anda?

Tidak ada satu kaedah yang betul untuk menguruskan kalendar editorial anda, jadi anda harus bereksperimen sehingga anda dapat mengetahui apa yang sesuai untuk anda. Sekiranya anda bekerja dengan pasukan dalaman sahaja, papan putih yang menggariskan topik yang akan datang mungkin menjadi perkara yang anda perlukan.

Sekiranya sebahagian daripada pasukan anda bekerja dari jauh atau anda mengupah freelancer, anda ingin menggunakan alat berasaskan dalam talian yang boleh diakses oleh semua orang, seperti hamparan Google.

Anda mungkin memilih untuk membiarkan semua penulis mengedit kalendar untuk menambahkan idea topik mereka, atau anda mungkin membiarkan pengeditan itu hanya untuk pengurus blog anda.

Strategi lain yang perlu dipertimbangkan adalah seberapa kerap anda akan menghantar di blog anda. Contohnya merangkumi:

 • Setiap Jumaat
 • Setiap Isnin, Rabu, dan Jumaat
 • Setiap hari
 • Pada 1 dan 15 bulan

Anda juga ingin menentukan sejauh mana kandungan dirancang. Secara umum, ada baiknya anda mempunyai idea ringkas mengenai kandungan selama tiga bulan, seperti seberapa kerap anda akan menghantar dan penulis mana yang sesuai dengan setiap tarikh akhir.

Ini juga akan memberi anda peluang untuk menggariskan kandungan khas yang memerlukan lebih banyak pekerjaan, seperti infografik, dan untuk mulai memikirkan idea untuk acara atau percutian yang akan datang yang dapat anda sambungkan kandungan anda. Cubalah mempunyai idea yang bernas dan garis panduan ringkas dalam sebulan.

Alat Kalendar Editorial

Bersedia untuk mula bekerja dengan kalendar editorial? Berikut adalah beberapa alat kalendar editorial yang boleh anda gunakan:

Kalendar Google

Sekiranya anda mencari kalendar dalam talian yang boleh diedit oleh semua orang dalam pasukan anda, pertimbangkan untuk menggunakannya Kalendar Google.

Anda akan dapat menggariskan tarikh akhir dan tarikh penerbitan dan menambah nota pada setiap tarikh akhir untuk membantu membimbing penulis dan editor anda. Anda juga boleh mewarnakan tarikh kod untuk penulis yang berbeza jika anda mahu.

Helaian Google

Sekiranya anda lebih suka bekerja dalam hamparan daripada pada kalendar, Helaian Google adalah tempat yang baik untuk bermula kerana, sekali lagi, semua orang dalam pasukan anda akan dapat mengaksesnya dari mana sahaja.

Perubahan akan muncul secara automatik, jadi anda tidak perlu khawatir salinan usang terdapat di peti masuk orang.

Kalendar Editorial untuk WordPress

Sekiranya anda menggunakan WordPress untuk menguruskan blog anda, pemalam kalendar editorial membolehkan anda menguruskan jadual penerbitan anda terus dari papan pemuka WordPress anda.

Di sini, anda dapat melihat semua catatan anda dan menyeret dan melepaskannya untuk membantu mengurus blog anda.

Jadual Waktu Bersama

Sekiranya anda bersedia untuk beralih dari alat percuma ke program yang lebih mantap, Jadual Waktu Bersama adalah pilihan yang baik.

Alat ini menjadikan penjadualan kandungan mudah dan bahkan merangkumi penjadualan kempen media sosial. Rancangan bermula pada $ 15 sebulan.

Trello

Walaupun Trello tidak dirancang sebagai kalendar editorial, alat berguna ini dapat membantu anda memastikan blog anda tetap teratur. Buat “kad” untuk setiap tugas, dan pindahkan kad di antara senarai khusus. Satu senarai boleh untuk idea, yang lain untuk karya yang belum selesai, dan yang lain untuk catatan blog yang telah siap.

Selain itu, anda dapat menggunakan Trello sebagai sistem pengiriman antara freelancer dan editor blog, dan anda juga boleh berkomunikasi melalui komen peribadi dalam sistem.

Trello tidak akan menunjukkan kepada anda paparan kalendar mengenai catatan yang akan datang, tetapi ia akan membantu anda mengatur pasukan dan kandungan anda selagi editor blog mempunyai jadual yang telah digariskan.

Walaupun nampaknya menguruskan kalendar editorial akan memerlukan banyak kerja, ini sebenarnya menjadikan pengurusan keseluruhan operasi anda lebih mudah dan tidak menimbulkan tekanan. Seperti apa strategi penyuntingan anda?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map