Adakah Anda Blogger? Maka Anda akan mendapat manfaat daripada mengetahui beberapa kod HTML

Keliru tentang Kod HTML? Anda bukan satu-satunya.


Saya akan mengakuinya. Semasa saya mula menulis untuk web, saya tahu mengenai zilch Kod HTML. Dan saya akan mengakuinya sekali lagi. Saya masih tidak tahu banyak.

Walau bagaimanapun, saya mendapati bahawa sedikit pengetahuan HTML dapat membuat banyak perkara menjadi lebih mudah ketika menulis untuk web.

belajar bahasa penanda teks hiper

Pasti, saya tidak tahu bagaimana membina laman web, tetapi saya tahu bagaimana mengubah komponen kecil, dan ketika saya berhadapan dengan sistem penyuntingan yang memerlukan kod HTML – yang mungkin akan anda jalani juga – saya tahu cukup untuk memformat teks saya dengan betul.

Ingin menghilangkan kekeliruan itu dan belajar sedikit mengenai pengekodan HTML? Mari kita mulakan.

Apa itu Kod HTML?

Anda telah melihatnya di sekitar, tetapi anda mungkin tidak tahu apa maksud semua omong kosong HTML itu.

Ia bermaksud Bahasa Penanda Hiperteks. HTML adalah sistem piawai yang digunakan untuk memformat dokumen. Kod yang digunakan — disebut tag markup — dapat memformat font, ukuran teks, warna, hyperlink, perenggan, dan banyak lagi.

Penyemak imbas web membaca HTML dan menggunakan tag untuk menentukan cara menampilkan kandungan. Contoh teg adalah yang membuat teks tebal, yang kelihatan seperti ini:

Ini adalah teks tebal.

Di halaman, kelihatan seperti ini:

Ini adalah teks tebal.

Terdapat banyak versi HTML selama bertahun-tahun, tetapi pada bulan Oktober 2014, HTML5 adalah bahasa markup standard web.

Mengapa Baik untuk Blogger Tahu

Walaupun anda mungkin dapat memperoleh tanpa mengetahui HTML sebagai blogger dan melakukan sedikit kecurangan – seperti menggunakan program yang mengubah format anda menjadi bahasa HTML – mengetahui beberapa tag asas dapat sangat membantu ketika anda menulis blog.

Berikut adalah beberapa keadaan di mana secara peribadi saya menganggapnya berguna:

 • Semasa blogging tetamu, beberapa laman web mahu bio penulis anda ditulis dalam format HTML. Dengan sedikit pengetahuan, anda dapat menambahkan pautan dan huruf miring jika diperlukan.
 •  Apabila ada masalah, anda dapat melihat HTML di halaman dan melihat apa yang menyebabkan masalahnya.
 •  Dalam rangkaian dalam talian, anda boleh menggunakan tag HTML untuk memformat komen blog dan komen forum.
 •  Sekiranya anda cukup mengetahui tentang HTML, anda boleh mula belajar sedikit mengenai CSS dan membuat sedikit perubahan pada laman web anda tanpa mengambil pereka.

Kod blogger yang biasa digunakan

Sebelum kita masuk terlalu dalam, ketahui bahawa tag HTML adalah kata kunci yang terbungkus dalam kurungan sudut. Tag ini berpasangan, dan teks antara tag mula dan tag akhir adalah perkara yang akan terpengaruh. Tanda akhir ditulis sama dengan tag permulaan, tetapi ia menggunakan garis miring sebelum nama tag.

Bunyi membingungkan? Lebih mudah jika saya memberikan beberapa contoh. Mari kita lihat beberapa tag HTML biasa yang harus anda ketahui sebagai blogger.

Tanda Kerangka

Pertama muncul tanda kerangka. Ini adalah alat yang tidak semestinya anda gunakan, tetapi ia berguna untuk mengenalinya. Tag ini meletakkan dasar untuk dokumen, maka istilah “tag kerangka”. Mereka akan dibaca oleh laman web tetapi tidak akan diterjemahkan ke dalam elemen visual.

Walaupun begitu, bagus untuk mengetahui. Sebagai contoh, pernahkah Anda bekerja dengan program yang meminta Anda menyisipkan kod ke bahagian “kepala” laman web anda? Anda akan dapat menemuinya dengan sedikit pengetahuan HTML. Oleh itu, terdapat beberapa tanda kerangka yang harus anda ketahui:

 • : Bahagian ini menerangkan dokumen HTML.
 •   : Bahagian ini memberikan maklumat mengenai dokumen.
 •   : Ini memberikan tajuk dokumen.
 •   : Ini menerangkan elemen halaman visual. Di bahagian utama halaman, blogger akan sering membuat perubahan HTML apabila diperlukan. Selebihnya tanda yang disebutkan terdapat di dalam badan dokumen.
 •  

  : Teg ini menerangkan perenggan.

Ingat bahawa teks halaman anda dibungkus pada tag awal dan akhir. Inilah contohnya:

Ini adalah teks perenggan.

Tanda Tajuk

Tanda tajuk digunakan untuk menunjukkan hierarki dokumen. Anda mungkin sudah menggunakan tajuk dalam pemformatan blog anda, tetapi perbezaan antara tajuk 1-6 lebih berarti daripada sekadar ukuran teks dan berat fon. Mereka juga menyampaikan rasa hierarki kepada penyemak imbas web dan bot mesin pencari.

Tajuk 1 harus digunakan untuk tajuk utama dokumen, seperti tajuk catatan blog anda. Tajuk 2 mestilah maklumat sekunder, seperti tajuk utama anda. Gunakan Tajuk 3 untuk sub-sub-tajuk, dan seterusnya melalui Tajuk 6. Tanda ini kelihatan seperti ini:

Inilah contoh cara terjemahannya:

Ini adalah Tajuk 5

Ini adalah Tajuk 5

Teg Teks Sebaris

Teg teks sebaris adalah label yang akan anda gunakan untuk memformat teks dalam tag peringkat blok seperti

dan

. Berikut adalah contoh perkara yang biasa anda gunakan.
 • : Ini menentukan teks yang ditekankan, yang dicetak oleh kebanyakan penyemak imbas.
 •   : Ini menentukan teks yang sangat ditekankan, yang mana sebilangan besar penyemak imbas berani.
 •   : Ini memformat petikan.
 •   : Ini menunjukkan teks yang dihapus, yang sering diterjemahkan sebagai teguran, seperti ini.

Senaraikan Teg

Seperti yang anda perhatikan, saya telah menggunakan beberapa senarai peluru di seluruh catatan blog ini. Tetapi bagaimana saya melakukannya? Berikut adalah teg yang perlu anda ketahui:

 • : Ini menentukan elemen senarai.
 •  
   : Teg ini menggunakan senarai yang tidak tersusun, yang akan dipaparkan sebagai titik peluru.
  •  
    : Teg ini mengelilingi senarai yang dipesan, yang akan dipaparkan sebagai nombor.

  Berikut adalah contoh kod HTML untuk senarai yang dipesan:

  1. Senaraikan item 1
  2. Senaraikan item 2
  3. Senaraikan item 3

  Inilah cara ia muncul di halaman:

  1. Senaraikan item 1
  2.  Senaraikan item 2
  3.  Senaraikan item 3

  Teg Gambar dan Pautan

  Sebelum berpisah, mari kita lihat cara memasukkan gambar dan pautan dengan cepat. Mungkin lebih mudah untuk melihat kod dan kemudian mengisi maklumat anda semasa anda menggunakan teg:

  Pautan

  TEKS ANCHOR ANDA

  Jangan buang tanda petik di URL anda. Cukup masukkan URL anda di antara tanda petik. Teks sauh anda adalah teks yang muncul di halaman.

  Mari kita lihat contohnya. Sekiranya saya ingin memautkan ke artikel Kerajaan Kerajaan sebelumnya, kodnya akan kelihatan seperti ini:

  Sekiranya Anda Mendaftar Domain Melalui Host Web Anda?

  Pautan akan muncul seperti ini di halaman:

  Sekiranya Anda Mendaftar Domain Melalui Host Web Anda?

  Imej

  Kod untuk gambar kelihatan seperti ini:

  Perhatikan bahawa ini adalah tag bukan bekas, jadi ia tidak mempunyai tag akhir, tetapi anda memerlukan atribut src. Anda boleh menambahkan tambahan pada teg ini, seperti teks alternatif atau definisi ukuran. Itu akan kelihatan seperti ini:

  ”YOUR

  Sekali lagi, pastikan anda tidak membuang tanda petik.

  Nota: Anda mungkin melihat kod yang berbeza yang boleh digunakan untuk perkara yang sama. Sebagai contoh, saya telah melihatnya , , dan tag yang digunakan untuk menuliskan huruf tebal, walaupun dapat muncul secara berbeza di pelbagai penyemak imbas.

  HTML tidak semestinya membingungkan. Untuk mempraktikkan HTML dan merasakannya dengan lebih baik, gunakan laman web interaktif seperti Akademi Kod, dan beritahu kami bagaimana keadaannya di bahagian komen.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map