5 Perkara Yang Tidak Dilakukan oleh Pesaing Anda Dengan Blog Mereka

Banyak blogger memulakan blog dengan mentaliti “Jika anda membinanya, mereka akan datang”. Adakah hairanlah bahawa 95 peratus blog ditinggalkan?


Itu tidak bermakna anda akan ditinggalkan tanpa persaingan. Host sahaja WordPress 74.6 juta laman web, jadi jika anda mengambil kira 5 peratus yang belum ditinggalkan, anda masih melihat 3.7 juta blog WordPress yang aktif. Sudah tentu, tidak semua blog ini ada di industri anda, tetapi anda mungkin akan menemui ribuan blog yang bersaing untuk mendapat perhatian penonton yang sama.

persaingan

Oleh itu, bagaimana blog anda dapat bertahan dalam dunia yang penuh dengan kandungan? Bagaimana blog anda akan memberi kesan? Ia mudah. Lihat pesaing anda, dan pastikan strategi blog anda adalah beberapa langkah di atas mereka. Mulakan dengan mempertimbangkan lima perkara yang tidak dilakukan oleh pesaing anda dan bagaimana anda boleh melakukannya dengan cara yang berbeza.

1. Mereka Tidak Mempromosikannya Secara Aktif

Sekiranya anda memulakan blog anda dengan berfikir “Jika saya membuatnya, maka akan datang,” anda mempunyai pemikiran lain yang akan datang, dan di situlah banyak pesaing anda akan kekurangan. Pasti, mereka mungkin akan Tweet siaran baru dengan segera atau membagikannya di Facebook, tetapi siaran ini dapat hilang dengan cepat di lautan kemas kini sosial.

Itu bukan untuk mengatakan bahawa sukar untuk menukar lalu lintas melalui media sosial. Sebenarnya, media sosial boleh menjadi cara yang baik untuk mempromosikan blog anda, tetapi memerlukan lebih banyak usaha daripada menekan butang kongsi.

Idea lain untuk mempromosikan blog anda di media sosial termasuk:

 • Menggunakan alat seperti Google Hangouts untuk mempromosikan interaksi dengan pengikut
 • Bergabung dengan kumpulan Google+ dan LinkedIn dan berkongsi catatan anda apabila mereka menyumbang dalam perbualan
 • Bergaul dengan orang lain dalam industri anda dan berkongsi artikel blog anda dengan mereka
 • Men-tweet dan berkongsi artikel anda berkali-kali sehari — termasuk kandungan lama
 • Mengadakan sembang Twitter
 • Termasuk pautan blog anda di profil anda

Tetapi mempromosikan blog anda secara aktif lebih jauh daripada media sosial. Beberapa idea lain yang tidak berkaitan dengan rangkaian sosial termasuk:

 • Bergabung dengan forum dan menjalin hubungan dengan individu dan pemengaruh yang berpikiran sama
 • Mengulas blog yang serupa
 • Menambah URL blog anda ke kad perniagaan anda
 • Memanfaatkan pemasaran influencer
 • Blog tetamu
 • Mencantumkan kandungan anda di platform terkemuka

Perkara terbesar yang perlu diingat yang akan menjadikan taktik pemasaran ini berfungsi adalah menyumbang kepada perbincangan dan bukannya menghantar spam ke rangkaian anda dan meminta lalu lintas.

2. Mereka Tidak Memfaktorkan SEO

Ramai blogger tidak memperincikan pengoptimuman enjin carian ke dalam strategi mereka kerana nampaknya rumit. Yang benar adalah bahawa orang cenderung terlalu rumit. Sama ada melupakan SEO sepenuhnya atau terlalu memfokuskannya, salah satu daripadanya boleh merosakkan kedudukan mesin pencari anda. Sudah tentu, anda mahu muncul di enjin carian kerana ia mendorong lebih separuh lalu lintas dalam talian.

Berikut adalah beberapa petua SEO yang mungkin dilupakan oleh pesaing anda:

 1. Jangan terlalu memikirkannya. Semakin anda mencuba memasukkan kata kunci ke dalam salinan anda, semakin teruk anda membuatnya. Pada masa yang sama, anda tidak boleh mengabaikan SEO sepenuhnya.
 2. Semak semula struktur permalink anda. Pastikan URL anda merangkumi kata kunci. Struktur seperti https://www.domainname.com/post-name biasanya berfungsi dengan baik.
 3. Sertakan teks Alt pada gambar sambil memasukkan kata kunci.
 4. Fokus pada pautan berkualiti tinggi dan berpendapatan tinggi. Jumlah pautan ke laman web anda tidak sama pentingnya dengan kualiti pautan tersebut. Anda boleh memperoleh pautan berkualiti tinggi dengan membuat kandungan hebat yang ingin dihubungkan oleh orang lain, menjalin hubungan dengan penggiat dan blog tamu. Baru ingat itu pembinaan pautan bukan segalanya, dan anda juga harus mempertimbangkan faktor SEO yang lain.
 5. Pastikan blog anda mudah alih.
 6. Pertimbangkan sijil SSL.

Di mana banyak blogger mengabaikan SEO sepenuhnya, ada yang mengambil terlalu banyak perkara dengan cuba memanipulasi mesin carian. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah mencipta pengalaman yang mesra pengguna kerana itulah yang dicari oleh mesin carian seperti Google.

3. Mereka Tidak Menerbitkan Secara Konsisten

Sekiranya anda tidak mempunyai kalendar editorial untuk blog anda, bagaimana pengikut anda tahu kapan akan kembali untuk mendapatkan kandungan baru? Sama ada anda mengemas kini blog anda seminggu sekali atau setiap hari, anda mesti mempunyai jadual. Ini mendorong orang untuk melanggan dan terus kembali untuk mendapatkan lebih banyak kandungan setiap hari atau mingguan.

Sebagai Hubspot letakkannya:

Kekerapan adalah kunci untuk blog perniagaan yang berjaya dan kumpulan pembaca yang berdedikasi.

Merancang jadual anda bukan hanya untuk mengatur harapan penonton anda. Ini juga membantu dalam memetakan topik dan jenis kandungan anda untuk memastikan pelbagai yang menarik dan strategi pencarian dan sosial yang dioptimumkan. Sekiranya anda telah membina pasukan penyumbang, langkah ini juga penting untuk komunikasi.

Tidak pasti di mana hendak bermula? Hubspot menawarkan a muat turun kalendar editorial percuma untuk meletakkan anda di landasan yang betul.

4. Mereka Tidak Membangun Komuniti

Walaupun setelah anda membina blog dan mula mendapat trafik, anda mungkin sukar mendapatkan pengunjung unik untuk kembali. Di situlah pentingnya mendorong komuniti pembaca. Beberapa idea bagaimana membina komuniti anda termasuk:

 • Menggalakkan pelawat untuk melanggan buletin anda (dan mengirimkannya secara konsisten)
 • Menetapkan kawasan forum di laman web anda di mana orang boleh terlibat dalam perbualan
 • Mengaktifkan fungsi komen pada catatan anda
 • Membangun kumpulan media sosial, seperti kumpulan Facebook, supaya perbualan dapat dilanjutkan di luar blog
 • Menyiapkan laman peminat sosial untuk blog anda
 • Melawat blog pembaca anda dan mengulas mengenai catatan mereka
 • Mengehoskan Google Hangouts dengan kumpulan pengikut
 • Merancang perjumpaan secara langsung

Perlu diingat bahawa anda tidak perlu mengikuti semua petua ini. Contohnya, anda mungkin tidak mempunyai forum dan kumpulan Facebook, tetapi ada baiknya mencari cara untuk terus berhubung dengan komuniti anda di luar catatan blog anda.

5. Mereka Tidak Menulis untuk Penonton Mereka

Satu kesilapan yang sering dilakukan oleh blogger pemula adalah membicarakan diri mereka sendiri atau perniagaan mereka. Itu biasanya bukan bagaimana blog mencapai matlamat utama mereka. Pembaca secara amnya ingin mendengar tentang diri mereka, jadi apabila anda hanya membincangkan perniagaan, produk dan pencapaian anda, orang akan tertanya-tanya apa yang boleh dilakukan oleh mereka untuk kandungan tersebut. Dengan segala cara berkongsi maklumat mengenai perniagaan anda, tetapi hanya apabila perkara itu penting bagi khalayak anda.

Sebaliknya, pertimbangkan khalayak sasaran anda. Apa yang mereka sudah tahu, dan apa yang ingin mereka ketahui mengenai industri anda? Sampaikan maklumat berdasarkan keperluan mereka, dan fokus pada bagaimana anda dapat menolong mereka sebelum anda mula meminta bantuan.

Walaupun terdapat banyak blog yang melakukan perkara yang betul, anda mungkin akan menemui lebih banyak blog yang masih perlu diperbaiki. Yang benar adalah bahawa jika anda berusaha untuk mempertahankan blog dan komuniti anda, anda sudah berada di depan persaingan anda dan sedang dalam perjalanan untuk menjayakannya.

Apa lagi yang anda perhatikan di blog bahawa pesaingnya tidak? Kongsi pendapat anda di bahagian komen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map