16 Jenis Laman Web yang Boleh Anda Bina Menggunakan WordPress

Sekiranya anda telah mempertimbangkan untuk membina laman web, sama ada untuk bersenang-senang atau untuk perniagaan anda, maka anda mungkin pernah mendengar banyak berita mengenai perisian WordPress. Anda tahu orang mengatakan banyak perkara mengenainya, tetapi anda masih tertanya-tanya apakah WordPress sesuai untuk anda.


Walaupun perisiannya popular di kalangan blogger, ada banyak lagi yang boleh anda lakukan dengannya. Mahukan lebih daripada sekadar platform blogging? Pertimbangkan pilihan WordPress yang dihoskan sendiri, dan anda akan terus membina laman web impian anda. Lihat di bawah pelbagai jenis laman web yang boleh anda bina menggunakan WordPress.

laman web yang boleh anda bina dengan wordpress

1. Blog

Seperti yang telah disebutkan, WordPress adalah platform blogging yang popular, jadi sama ada anda mahu membina blog untuk perniagaan atau untuk keseronokan, mudah dilakukan menggunakan WordPress. Semua perisian blog sudah ada, jadi anda hanya perlu memilih salah satu dari ribuan tema (atau yang dibuat khusus) dan kemudian mula mengisi laman web anda dengan kandungan.

2. Laman web kupon

Sekiranya anda ingin menjana wang dengan laman web kupon dengan menggunakan pautan afiliasi, WordPress adalah platform yang bagus untuk digunakan. Dengan pelbagai tema kupon seperti Gunting, dan pemalam tambahan yang tersedia, anda akan dapat dengan mudah mencari alat yang anda perlukan untuk melancarkan laman kupon anda.

3. Lembaga Pekerjaan

Seperti contoh laman kupon, terdapat banyak tema dan plugin yang tersedia untuk anda membuat papan pekerjaan anda sendiri, sama ada anda memutuskan untuk menjadikannya fokus utama laman web anda atau anda hanya ingin menghantar pekerjaan di tempat anda. The Tema JobEngine hanya satu pilihan untuk memulakan anda, atau anda boleh menjalankan dengan pemalam seperti Plugin Papan Kerja WordPress. Salah satu contoh papan kerja adalah ProBlogger, yang menggunakan WordPress dan mempunyai bahagian pekerjaan.

4. Forum

Ingin membuat forum di laman web anda untuk membuat orang bercakap dan berinteraksi? Yang mesti anda buat hanyalah menambah pemalam seperti Tekan BB, dan anda boleh memulakan perbualan dalam masa yang singkat! Sesuaikan kategori anda dan uruskan semua pengguna anda dari papan pemuka WordPress anda. Sekiranya anda mencari lebih banyak Q&Format, tema seperti Tanya buat yang sederhana.

5. Direktori Artikel

Ingin membuat direktori artikel khusus? WordPress membolehkan anda meminta pengguna mendaftar dan menghantar kandungan dari bahagian depan laman web anda. Tema seperti Tema Direktori Artikel akan membantu anda memulakan.

6. Laman Syarikat / Perniagaan

Sekiranya anda ingin membuat laman web untuk syarikat, perniagaan atau bukan keuntungan anda, WordPress menjadikannya sangat mudah. Terdapat beribu-ribu tema perniagaan untuk dikerjakan, dan anda akan dapat menggabungkan hampir semua fungsi yang anda mahukan, dari berkongsi maklumat paling mudah mengenai perniagaan anda hingga mendirikan kedai dalam talian, mengumpulkan tiket sokongan, yang membolehkan pelanggan membuat janji temu dalam talian, dan banyak lagi. Ini sangat sesuai untuk hampir semua perniagaan, dari syarikat harta tanah ke pengedar kereta ke kedai ibu dan pop dan banyak lagi.

7. Laman Tempahan

Sama ada anda memiliki hotel, restoran, salun, atau jenis perniagaan lain yang memerlukan janji temu, anda boleh menggunakan WordPress untuk membiarkan pelanggan membuat tempahan dalam talian. Pro Sistem Tempahan adalah salah satu contoh pemalam WordPress premium yang memudahkan tempahan dalam talian.

8. Laman Keahlian

Ingin menawarkan kandungan berdasarkan langganan kepada pengguna? WordPress membolehkan anda melakukan ini dengan membantu melindungi kandungan anda daripada orang awam. Anda kemudian boleh memilih untuk mengenakan bayaran atau menawarkan keahlian secara percuma sebelum pengguna dapat mengakses kandungan tersebut.

9. Laman Sosial

Walaupun anda mungkin tidak berjaya seperti Facebook atau Twitter, anda masih boleh mula membina laman rangkaian sosial anda sendiri dengan perisian WordPress. BuddyPress adalah salah satu plugin yang paling popular untuk membina laman sosial.

10. Portfolio

Ingin menunjukkan bakat anda di bawah domain anda sendiri? Sama ada anda seorang jurugambar, penulis, arkitek, pelawak, atau pereka web, terdapat ribuan tema yang menawarkan banyak cara untuk memaparkan portfolio anda. ThemeForest.net menyenaraikan lebih daripada 870 tema portfolio untuk WordPress.

11. Laman Web Berita

Ingin memanfaatkan bakat kewartawanan anda? Mulakan laman berita anda sendiri! Bilik Akhbar hanya satu contoh tema laman berita, tetapi terdapat banyak susunan berita dan gaya majalah yang lain. Malah laman web seperti CNN, Time, dan BBC America menggunakan WordPress, jadi mustahil untuk membuat susun atur dan fungsi seperti beberapa saluran berita yang paling popular.

12. Laman web eCommerce

Mencari platform yang membolehkan anda menjual produk anda secara dalam talian? WordPress boleh membantu dengan itu. Mulakan dengan tema seperti eCommerce eStore, atau layari plugin eCommerce yang tidak terkira banyaknya WooCommerce untuk mula menyenaraikan produk anda dan mengumpulkan pesanan hari ini. Anda juga boleh membuat kedai Amazon sendiri dengan akaun Amazon Associates anda ditambah dengan beberapa plugin yang hebat, jadi anda boleh mula menjual produk tanpa memerlukan inventori anda sendiri. Best Buy adalah salah satu contoh laman web eCommerce yang dikuasakan oleh WordPress.

13. Laman web yang dikelaskan

Ingin menyediakan laman web seperti Craigslist? Plugin suka Guru kelas akan memulakan anda dalam menyenaraikan iklan terperingkat anda. Dengan itu, anda boleh menjual ruang iklan dan bahkan menyediakan pek keahlian.

14. Wiki

Sekiranya anda berminat untuk membina laman web seperti Wikipedia di mana pengguna dapat berkolaborasi dalam format wiki, anda telah sampai di tempat yang tepat. Sangat mudah untuk memulakan laman web wiki WordPress anda dengan tema seperti Pangkalan Flat.

15. Semak Tapak

Dengan pemalam pasca penilaian, anda boleh membuat laman web di mana pengguna dapat mengkaji dan menilai produk. Plugin percuma seperti WP-PostRatings akan memulakan anda.

16. Laman Web Maklum Balas / Sokongan Pelanggan

Sekiranya perniagaan anda ingin membina laman web yang dirancang untuk mengumpulkan maklum balas pelanggan atau untuk menawarkan sokongan pelanggan, jangan mencari lebih jauh daripada WordPress. Tema seperti Idea sangat bagus untuk mengumpulkan cadangan pelanggan dan menjawab idea mereka. Jika tidak, cubalah sesuatu seperti Tema Meja Sokongan untuk mula mengumpulkan tiket sokongan.

Seperti yang anda lihat, ada banyak lagi yang boleh anda lakukan dengan WordPress daripada sekadar menulis blog sekiranya anda diberi tema dan plugin yang betul. Bersedia untuk mula membina laman web anda? Mulakan dengan membandingkan hos web untuk mengikuti landasan pelancaran laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map